ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Германия смята да признае за геноцид Гладомора в Украйна

бундестаг

Германия планира да приеме резолюция, с която ще признае за "геноцид" глада в Украйна, причинен преди 90 години от режима на Сталин, предаде Франс прес.

Проекторезолюцията, внесена от управляващата коалиция на либералите от ГСДП, Зелените и Свободните демократи, както и от консервативната опозиция ХДС-ХСС, ще бъде обсъдена в сряда в Бундестага, долната камара на парламента.

През 1932 г. и 1933 г. около 3,5 милиона украинци стават жертва на Гладомора (на украински "Голодомор", което означава "изтребление чрез глад"), причинен от режима на Сталин. Земеделската продукция е иззета при колективизацията на земеделската собственост.

Този глад е "част от списъка на нечовешките престъпления, извършени от тоталитарните системи, които отнеха живота на милиони хора в Европа, особено през първата половина на 20-и век", се казва в проекторезолюцията. Това престъпление "е част от общата ни история като европейци. От глада и репресиите е засегната цяла Украйна, а не само зърнопроизводителните ѝ райони", се подчертава в документа. "Затова от днешна гледна точка е ясно, че това е геноцид в исторически и политически план".

Класификацията на геноцида като понятие, възникнало по време на Втората световна война, има и актуално значение с руската инвазия в Украйна. Депутатът от партия "Зелени" Робин Вагенер, един от инициаторите на текста, заяви, че и днес насилието и репресиите се опитват да подчинят Украйна и да я лишат от нейните жизненоважни ресурси.

Според него определянето на Гладомора като геноцид е "предупредителен сигнал". Руският президент Владимир Путин "следва жестоката и престъпна традиция на Сталин", добави Вагенер.

Украйна води от години кампания за признаване на Гладомора за геноцид. Русия категорично отхвърля подобно определение, тъй като големият глад в СССР в началото на 30-те години на миналия век взема жертви не само в Украйна, но и в Русия, Казахстан, сред волжските немци и други народи.

Германската външна министърка Аналена Бербок приветства инициативата на парламента да обяви за геноцид Гладомора през 1932-1933 г.

Гладоморът е резултат от усилията на съветския лидер Йосиф Висарионович Сталин да колективизира селското стопанство и да изкорени зараждащото се по това време украинско националистическо движение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *