ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

И Швеция блокира България за Шенген

Швеция

Швеция вероятно ще се присъедини към Нидерландия и също ще блокира България, Румъния и Хърватия при опитите им да се присъединят към Шенгенското пространство. Това става ясно от изказване както на политическата опозиция в страната, така и на един от коалиционните партньори, изразили позицията си пред шведския всекидневник Dagens Nyheter.

Правителството на малцинството в скандинавската страна няма пълна подкрепа в парламента и е напът да запише първото си „поражение“ в Законодателния орган, тъй като и социалдемократите, и демократите са против предложението за разширяване на Шенген. "Правителството няма подкрепа в парламента за позицията си“, съобщава социалдемократът Ардалан Шекараби. На заседанието на комисията по правосъдие в четвъртък правителството, начело с новия премиер Улф Кристерсон, представи предложение, с което Швеция подкрепя разширяването на зоната за свободно движение.

Според предложението Швеция трябва да каже „да“ на приемането на Румъния, България и Хърватия в рамките на сътрудничеството.

„Ние вярваме, че когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство, трябва да започнем от нашите нужди да контролираме влизането и излизането и да сме сигурни, че разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем в борбата с престъпността“, каза Ардалан Шекараби, който е и говорител на правна политика.

"Това не е маловажен проблем. На практика това би означавало премахване на контрола при влизане и излизане“, добави той.

Шекараби е изненадан, че правителството е готово да подкрепи разширяването, без предварително да го е обсъдило заедно с политическата опозиция. "Не смятаме, че това е в интерес на вътрешната сигурност на Швеция“, казва той, цитиран от economic.bg.

Въпросът за разширяване на Шенгенското пространство се насърчава от сегашното председателство на ЕС – това на Чехия – което иска страните от ЕС да вземат решение през декември. От групата на шведските демократи също изразяват критики към „широко разпространената корупция и липсата на действия срещу организираната престъпност“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *