ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Япония е за изключване на “Сахалин-2” от тавана на цената на петрола

Тръба

Решението на Съединените щати и Европейския съюз да премахнат от ценовия таван операциите, свързани с морския транспорт на нефт, добит по проекта "Сахалин-2", до Япония, е важно от гледна точка на осигуряването на работата на проекта и доставката на втечнени природен газ (LNG) за японските потребители. Това съобщи в Токио министърът на икономиката, търговията и индустрията на Япония Ясутоши Нишимура.

„Сахалин-2“ също произвежда суров петрол в допълнение към производството на втечнен природен газ и износът на петрол е необходим, за да продължи стабилната работа на проекта и доставката на енергийни ресурси. Ние изразихме нашите виждания пред нашите партньори от Г-7. Както САЩ, така и ЕС, са признали, че "Сахалин-2" не попада под политиката на тавана на цената на петрола“, е коментирал той.

На 30 юни руският президент Владимир Путин подписа указ, според който руско LLC става оператор на проекта "Сахалин-2", който се изпълнява при условията на споразумение за разпределение на производството, вместо досегашния "Сахалин Енерджи". Контролният пакет (50% плюс една акция) в Sakhalin Energy принадлежи на "Газпром", британската Shell притежава 27.5% от акциите, японските Mitsui и Mitsubishi имат съответно по 12.5% и 10 на сто. В края на август японските Mitsui и Mitsubishi официално уведомиха руските власти за съгласието си да запазят дела си в нефтения и газов проект "Сахалин-2" и руското правителство им разреши да прехвърлят дела си в новия оператор на проекта.

Япония получава 8.8% от своя LNG от Русия, като почти целият идва от "Сахалин-2".

Министерството на финансите на САЩ тази седмица разреши до 30 септември 2023 г. операции, свързани с транспортирането по море на петрол, произведен по проекта "Сахалин-2" и предназначен за внос в Япония. По-рано Европейският съюз взе подобно решение, като определи датата на изтичане на това изключение до 5 юни 2023 година.

Политика на тавана на цените

В съответствие с политиката за таван на цените на руския петрол, който ще е в сила от 5 декември, американските физически и юридически лица ще имат право да предоставят редица услуги, свързани с транзакции с руски петрол, само ако той е закупен на цени, които не надвишават лимита, който Вашингтон, други страни от Г-7 , ЕС и Австралия смятат да зададат по-късно. Такива услуги включват търговски, посреднически, финансови, митнически посреднически, транспортни, застрахователни и обезщетения за щети, както и регистрация на кораби.

Президентът на Русия обяви по-рано, че Москва няма да доставя енергийни ресурси на страни, които биха ограничили цените на купувания руски петрол. Освен това той предупреди, че ограничаването на цените на петрола може да крие риск от налагане на същия таван на други сектори, унищожавайки световната пазарна икономика и застрашавайки благосъстоянието на милиарди хора.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *