ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Имаме напредък по преговорите с Турция за НАТО, съобщи Швеция

швеция шведско знаме

Главният шведски преговарящ, който води преговорите с Турция за членство в НАТО, заяви, че страната му е постигнала напредък и че само някои малки стъпки ще са необходими за постигане на пълноправно членство, съобщи "Хюриет дейли нюз".

"Обменихме редица идеи с полицията и колегите им в Турция, за да ускорим борбата с терористичната заплаха за Турция от страна на (терористичната Кюрдска работническа партия) ПКК", заяви Оскар Стенстрьом пред местно радио след срещата на турска, шведска и финландска делегация в Стокхолм на 25 ноември.

Това беше втората среща на Постоянния съвместен механизъм, създаден от трите държави съгласно тристранното споразумение, което те подписаха в края на юни. Споразумението проправи пътя на двете скандинавски страни да започнат процеса на членство в алианса, при условие че засилят антитерористичното сътрудничество с Турция и екстрадират терористи.

В съвместното изявление на трите държави, публикувано след срещата, се посочва, че Турция е приела, че "кандидатите за членство в НАТО са предприели стъпки, с които изпълняват поетите от тях ангажименти".

"Имахме много добър тон и за първи път в съвместно изявление сигнализирахме, че е постигнат напредък", заяви Стенстрьом.

Шведският преговарящ добави, че Швеция има "още една малка стъпка към пълноправното членство" и че "изпълнените изисквания ще бъдат приложени и към шведското законодателство за тероризма".

Наскоро Швеция измени антитерористичния си закон с обещанието, че ще подсили позициите на правоприлагащите органи срещу терористичните организации. Законът ще влезе в сила на 1 януари.

Анкара признава, че има някои положителни стъпки от страна на Швеция и Финландия, но очаква да види прилагането на новия закон в Швеция през първото тримесечие на 2023 г.

Страните се споразумяха да продължат работата си за изпълнение на споразумението.

Междувременно шведският министър-председател Улф Кристершон отново потвърди в изявление за медиите, че "ще изпълнят ангажиментите, които са поели към Турция".

По повод на тристранния меморандум, подписан на срещата на върха на НАТО в Мадрид, Кристершон заяви, че "това е споразумение, което Финландия и Швеция са обещали на Турция по отношение на сигурността". Ще изпълним ангажиментите, които сме поели, каза още той.

През юни Турция, Швеция и Финландия сключиха в Мадрид споразумение, което включваше условия за екстрадиране на терористи, обмен на информация и премахване на оръжейното ембарго спрямо Турция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *