ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Интерконекторът ни с Гърция осигурява газ на Молдова

Интерконектор с Гърция Кирил Петков

Интерконекторът Гърция – България осигурява преноса на количества природен газ за Молдова. Транспортирането на първите количества стартира от днес, съобщиха от дружеството "Ай Си Джи Би" (ICGB), което реализира проекта. 

Интерконекторът има ключова роля за диверсификацията на източниците на доставки на природен газ за региона. Той свързва България директно с Трансадриатическия газопровод и с Южния газов коридор, което позволява достъп до нови, разнообразни източници и допринася пряко за повишената сигурност на доставките. Инфраструктурата е ключова за целия регион на Централна и Югоизточна Европа, като създава изцяло нов маршрут за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, включително Молдова и Украйна, допълват от "Ай Си Джи Би".

От 1 октомври 2022 г. количествата природен газ, транспортирани по интерконектора, осигуряват близо 1/3 от зимното потребление на България. За момента резервираният капацитет за Молдова също ще се използва за подсигуряване на необходими количества за вътрешното потребление на страната по време на зимния период, гарантирайки надежден и предвидим източник на доставки. 

Свободният капацитет по IGB се предлага от независимия преносен оператор ICGB на две водещи европейски платформи – PRISMA и RBP. Със старта на преноса към Молдова, IGB достига над 80 процента запълване на общия си капацитет от 3 млрд. куб. м. годишно, се посочва още в съобщението.

"Това е ясен знак за пазарния интерес към IGB и възможностите, които той предлага – засилена енергийна свързаност, повишена сигурност на доставките и достъп до разнообразни източници. Интерконекторът заема изключително важна роля в този момент на несигурност и повишени рискове, и вярваме, че възможността за увеличаване на капацитета на IGB до 5 млрд. куб. м годишно ще допринесе още по-осезаемо за енергийната сигурност както на България и Гърция, така и на съседните държави и по-широкия регион", подчертаха изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас, цитирани от дружеството.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *