ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Иран строи нова ядрена централа

Хузестан

Иран започна да строи нова ядрена централа в югозападната част на страната, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от АП.

Изграждането на новата 300-мегаватова централа, известна като Karoon, ще отнеме осем години и ще струва около 2 милиарда долара. Тя ще е разположена в богатата на петрол провинция Хузестан на Иран, близо до западната му граница с Ирак, се казва в съобщението. Първоначално за изпълнението на проекта от Техеран са търсели чуждестранни партньори, но сега разчитат на ирански компании.

На първата копка е присъствал ръководителят на иранската организация за атомна енергия Мохамед Еслами, който за първи път разкри плановете за строителство на Karoon през април. Иран разполага с една атомна електроцентрала в южното си пристанище "Бушер", която бе въведена в експлоатация през 2011 г. с подкрепата на Русия. Освен това Техеран има и няколко подземни ядрени съоръжения.

Преди по-малко от две седмици Иран обяви, че е започнал да произвежда обогатен уран с 60% чистота в подземното ядрено съоръжение Fordo в страната. Този ход бе коментиран като значително разширяване на ядрената програма на страната. Обогатяването до 60% чистота е само няколко крачки от 90-е процента. Експерти по неразпространение на ядрените оръжия предупредиха, че Иран вече разполага с достатъчно обогатен с 60% уран, за да го преработи в гориво за поне една ядрена бомба. Този ход беше осъден от Германия, Франция и Великобритания, които са трите западноевропейски държави, с които Иран е сключил международно споразумение за ограничаване на иранската ядрена програма.

Споровете за тази програма текат от години, като Ислямската република винаги е подчертавала, че тя служи само за мирни цели. Въпреки това САЩ, Израел, както и други страни обвиняват Техеран, че се опитва да се сдобие с ядрено оръжие.

Новината за новата централа се разпространява на фона на напрежението със САЩ заради широкообхватните санкции, наложени на Техеран, след като Вашингтон се оттегли едностранно от ядреното споразумение с Ислямската република. Тя идва и на фона на многобройните антиправителствени протести, избухнали след смъртта на младата иранка Махса Амини, починала, след като бе задържана от моралната полиция заради това, че не носи хиджаба си по правилния начин.

Междувременно президентът Ибрахим Раиси обяви днес, че има методи за прилагане на иранската Конституция, които могат да бъдат гъвкави. С това той даде надежди за ревизиране на строгите правила за носене на хиджаб.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *