ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Кисинджър предупреждава Байдън за безкрайната конфронтация с Китай

свят

Бившият държавен секретар на Съединените щати Хенри Кисинджър смята, че сегашната геополитика изисква "гъвкавостта на Никсън", която да допринесе за разрешаване на конфликтите между Вашингтон и Пекин, както и между Русия и останалата част от Европа. Политикът, който помогна за възстановяването на връзките между Америка и Китай през 70-е години на миналия век и който предупреждава, че азиатският колос не трябва да се превръща в глобален хегемон, съветва президента Джо Байдън да не допуска вътрешната политика да му попречи да разбере "устойчивостта на китайското присъствие".   

"Байдън и предишните американски администрации се влияеха прекалено много от вътрешните аспекти от възгледите за Китай", посочва 99-годишният Кисинджър в интервю за главния редактор на "Блумбърг нюз" – Джон Микълтуейт, на 19 юли. И допълва, че е "важно да се предотврати хегемонията на Китай или на която и да било друга държава". Това, според Кисинджър, "не може да се постигне с безкрайна конфронтация". В предишни свои изказвания политикът предупреждаваше, че все по-голямото противопоставяне между Вашингтон и Пекин рискува "глобална катастрофа, съизмерима с първата световна война". 

Да припомним, че бившият президент на САЩ – Ричард Никсън, който по време на кампанията си през 60-е години на ХХ век се изяви като върл антикомунист, сюрпризира мнозина от привържениците си като реши да приеме поканата на тогавашния китайски лидер Мао Дзедун и да посети Пекин през 1972-а – пътуване, превърнало се в историческа повратна точка и за двете нации.  

Геополитиката и отношенията между великите сили са централна тема на новата книга на Кисинджър – "Лидерството: Шест етюда в световната стратегия". Тя е посветена на шестима ключови управници: германския Конрад Аденауер, френския Шарл дьо Гол, американския Ричард Никсън, египетския Ануар Садат, британския премиер Маргарет Тачър и влиятелния първи министър председател на Сингапур – Ли Куан Ю. Кисинджър е познавал всеки от тях през почти вековното си битие и чрез консултантската си фирма продължава да е влиятелен глас по глобалните въпроси от Пекин до Вашингтон.  

Проследявайки поведението на днешните европейски лидери от френския Еманюел Макрон до германския Олаф Шолц, Кисинджър споделя, че му е тъжно, че "те нямат усет за посока и мисия", подобно на предшествениците си дьо Гол и Аденауер. По отношение на сътресенията около BREXIT американският политик цитира мнението на дьо Гол, че Великобритания "никога няма да е предан член на Европейската общност", което се е оказало вярно. За войната на Русия в Украйна Кисинджър смята, че дискусиите за бъдещето на Крим трябва да бъдат предмет на преговори и то да не се определя преди края на конфликта. 

На въпроса какво би било поведението на лидерите от книгата му в сегашния свят, американецът отговаря, че сингапурският Ли би бил най-подходящ от шестимата за президент на САЩ, ако подобно нещо би могло да се случи, както и най-добър да реши дългосрочно предизвикателствата от климатичните промени. 

Притиснат да сподели кой ще е най-силният преговарящ с руския президент Владимир Путин, Кисинджър залага на французина дьо Гол. И допълва, че "Никсън също би бил много добър", защото е бил "много силен на сцената на външната политика, но се е провалил на национално равнище". 

А на по-лежерния въпрос кого би избрал за интересен събеседник на вечеря, Кисинджър посочва "желязната лейди" на Обединеното кралство. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *