ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Китай осъществи най-дългия престой в космоса

Шънчжоу-13

След шест месеца, прекарани на китайската космическа станция, тримата астронавти на мисията "Шънчжоу-13" се завърнаха днес, 16 април, на Земята.

Спускаемата капсула на космическия кораб "Шънчжоу-13" с тримата астронавти на борда благополучно се приземи на площадката за кацане Дунфен в района Вътрешна Монголия в Северен Китай.

Това е най-дългият престой в космоса, осъществен от Китай, съобщава АФП, позовавайки се на държавната Китайска централна телевизия.

Предишният рекорд от 92 дни бе отново на Китай – през 2021 г. по време на предишната мисия на "Шънчжоу-13". Сегашният го подобрява със 183 дни.

Екипажът от рекордьори се състои от трима армейски пилоти: командира Чжай Чжиган (55 г.), дамата Ван Япин (42 г.) и И Гуанфу (41 г.), за когото това е първият полет в космоса. Ван Япин е не само първата жена на борда на основния модул "Тянхъ", но е и първата, излязла в открит космос.

Тримата се отправиха на космическа мисия на 16 октомври миналата година. Оттогава те изпълниха две космически разходки, проведоха поредици от научни експерименти и подготвиха разширяването на бъдещата орбитална станция. През май 2022 г. е предвидено товарен кораб да достави материали и гориво на модула за предвидения за юни полет на "Шънчжоу-14".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *