ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Класация определи Зеленски като най-влиятелния евреин в света

Зеленски

Първи в класацията на израелския всекидневник "Джерузалем пост“ "50-те най-влиятелни евреи на 2022 г." е украинският президент Володимир Зеленски.

Не са много политическите лидери, които се оказват издигнати в статут на икони, пише "Джерузалем пост", но украинският президент Володимир Зеленски стана един от тях тази година.

Първоначално той беше смятан за куриоз заради това, че е играл президента на Украйна в ситком, преди да изиграе ролята в реалния живот. Но нахлуването на Русия в страната му през февруари го изтласка в светлината на прожекторите и го подложи на небивало изпитание.

С острото око на художник, който разбира значението на оптиката, Зеленски започва да носи изключително маслиненозелени тениски, пише авторът на "Джерузалем пост". Той започна световна обиколка чрез платформата "Зум", за да направи забележка на западните правителства за това, че не му помагат достатъчно да победи Русия, като адаптира речта си към историята и проблемите на всяка столица.

Неговата твърдост и смелост стават легендарни и му спечелват сравнения с Уинстън Чърчил, смята авторът на израелското издание. Има малко доказателства, че той наистина е казал "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз", когато президентът на САЩ Джо Байдън му предложи да го евакуира от Киев, но изглеждаше като нещо, което би казал, и това беше достатъчно, за да стане цитатът повсеместно споделян и цитиран.

Изпадналият в трудно положение лидер промени световния ред по начин, невиждан от падането на Желязната завеса в края на 80-те години на миналия век, като накара почти целия западен свят да се съюзи срещу Русия и нейния могъщ президент Владимир Путин, пише "Джерузалем пост". Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО; безпрецедентни санкции от страна на САЩ и Европейския съюз бяха наложени на Русия, на нейните висши служители и промишленост; а американски оръжия, които досега не бяха предназначени за износ в Украйна, бяха изпратени в Киев. 

Голяма част от това е заслуга на Зеленски, който – чрез умело използване на медиите и дипломацията – накара света да предприеме действия, каквито не са се случвали от десетилетия.

В материала на израелския вестник е използван и цитат на американския държавен глава Джо Байдън: "Народите на свободния свят, вдъхновени от примера на президента Зеленски, са по-обединени, по-решителни и по-целеустремени от когато и да било в последно време". "С подкрепата на САЩ и на нашите съюзници и партньори той остави своя отпечатък в историята и доказа на света, че Украйна ще издържи дълго и нейният народ в крайна сметка ще реализира демократичното бъдеще, което отдавна желае."

Еврейството на Зеленски се превърна в интересен подсюжет на общата картина. Родителите му са евреи, а бащата на дядо му и тримата му братя са убити по време на Холокоста. Като тийнейджър му е предложена стипендия за обучение в Израел, която баща му го принуждава да откаже. По-късно се жени за нееврейка, а децата му са покръстени според съобщения в пресата.

Фактът, че Зеленски е евреин, не играе никаква роля в предизборната му кампания през 2019 г., а самият кандидат го омаловажава, заявявайки, че "фактът, че съм евреин, е около 20-ия въпрос сред моите характеристики".

Но в момент, когато страната му не само е нападната, но и е атакувана от руските пропагандисти, които твърдят, че "денацифицират" Украйна, Зеленски беше готов да изведе тази своя характеристика на преден план. Той и други украински лидери и високопоставени представители попитаха риторично как е възможно страната му да е нацистка държава, ако се ръководи от президент евреин.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *