ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Констанца стана главен център за износ на украинско зърно

пристанище констанца зърно

Нахлуването на Русия в Украйна превърна румънското черноморско пристанище Констанца в жизненоважен морски център за износ на украинските селскостопански култури. Руската блокада на морските пристанища на Украйна принуди износителите да търсят алтернативи за придвижване на ценните си товари, пише АФП.

Преди войната Украйна изнасяше 4,5 млн. тона селскостопанска продукция месечно през своите пристанища – 12 процента от световната пшеница, 15 процента от царевицата и 50 процента от слънчогледовото олио.

Сега зърното се товари на влакове, камиони или баржи в малките дунавски пристанища Рени и Измаил в югозападната част на страната, за да се транспортира до Констанца.

Съседна България заяви тази седмица, че е готова да помогне за износа на украинско зърно от черноморското си пристанище Варна и започва работа по модернизиране на инфраструктурата си, отбелязва АФП.

Междувременно пристанище Констанца се стреми да пренася товарите възможно най-бързо. Миналия петък кораб, натоварен със 70 000 тона украинска царевица, отплава от пристанището, а в момента се товари друг, който ще отплава към Португалия. Трети кораб е планиран след шест дни.

Виорел Панаит, главен изпълнителен директор на компания оператор в пристанището, обърна внимание, че за да се натовари първия кораб със 70 000 тона царевица, са били необходими 49 влака или баржи. Зареждането на такива кораби в пристанище, което не е подходящо оборудвано, би означавало хиляди камиони да задръстят пътищата, предупреди Панаит.

Директорът на пристанище Констанца Флорин Гойдя заяви, че още преди нахлуването на Русия в Украйна Констанца е изпреварила френското пристанище Хавър и се е превърнала в европейски център за износ на зърно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *