ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Led Zeppelin IV е четвъртият най-продаван албум в САЩ

Led Zeppelin IV албум Лед Цепелин

На 8 ноември през 1971 г. на пазара излиза албумът Led Zeppelin IV – четвъртият най-продаван музикален албум в историята на САЩ. Той получава високо признание от критиците.

Неозаглавеният четвърти студиен албум на британската рок група „Лед Цепелин“ е издаден от „Атрантик Рекърдс“. Той е продуциран от китариста Джими Пейдж и е записан между декември 1970 г. и февруари 1971 г., предимно в имението „Хедли Грейндж“. Албумът включва отличителната за групата песен Stairway to Heaven, композирана от китариста Джими Пейдж и вокалиста Робърт Плант. Тя често е посочвана като „една от най-великите рок песни на всички времена“.

Неформалната обстановка в „Хедли Грейндж“ вдъхновява групата и позволява на музикантите да опитват различни аранжименти, създавайки песни в различни стилове. След като предишният им албум Led Zeppelin III получава смесени отзиви от критиците, групата решава, че четвъртият им албум официално ще бъде без заглавие и вместо това ще бъде представен от четири символа, избрани от всеки член на „Лед Зепелин“, без да включва името или други елементи на предната обложка. За разлика от предишните три албума, за записите на този към групата се присъединяват някои гост-музиканти като певицата Сенди Дени за The Battle of Evermore и пианистът на „Ролинг Стоунс“ Иън Стюарт за Rock and Roll.

Както при предишните албуми, така и в този, по-голямата част от съдържанието е написано от групата, с изключение на хардрок блус композицията When the Levee Breaks, която представлява свободна интерпретация по едноименната творба на американската блус изпълнителка Мемфис Мини.

Албумът постига изключителен търговски успех и получава голямо признание от критиката. С продажби, възлизащи на повече от 37 милиона копия по целия свят, 24 милиона от които в Съединените щати, това е най-продаваният албум на „Лед Зепелин“ в цялата им кариера.

В световен мащаб Led Zeppelin IV е един от най-продаваните албуми в историята на музиката, заемайки 12-о място в класацията. Led Zeppelin IV е и петият най-продаван албум в Съединените щати, а музикалните критици редовно го поставят на висока позиция в различни класации с най-великите албуми на всички времена.

Led Zeppelin IV е включен в Залата на славата на музикалните награди „Грами“ и е поставен под №4 в класацията на най-великите 200 албума, събрана от Залата на славата на рокендрола. Този албум се смята и до днес за един от най-важните и влиятелни рок албуми. В него се преплитат стилове като блус, рокендрол и хардрок, а две от песните – The Battle of Evermore и Going to California, съдържат „чист английски фолклор“. Страстта на вокалиста Робърт Плант към митологията и мистиката, залегнали в някои текстове, допълват облика на албума.

Албумът Led Zeppelin IV е популяризиран чрез поредица от тийзър реклами, показващи отделните символи от обложката на албума.

Той в класацията на Обединеното кралство под номер 10, издигайки се до номер 1 на следващата седмица, като прекарва общо 90 седмици в класацията.

В САЩ това е най-продаваният албум на „Лед Зепелин“, но не успява да оглави класацията за албуми „Билборд 200“. Най-високото място, което достига, е второ, като през декември 1971 г. отстъпва на There's a Riot Goin' On на „Слай енд дъ Фемили Стоун“, а през януари 1972 г. – на Music на Керъл Кинг.

Дейв Люис – редактор на посветеното на „Лед Зепелин“ списание „Тайт Бът Луз“, който повече от 40 години пише за групата, казва: „В крайна сметка, „четвъртият албум на „Зепелин“ ще бъде най-трайно продавания в техния каталог и най-впечатляващият успех в кариерата им, както от комерсиална гледна точка, така и от гледна точка на критиката“.

През 2021 г. Led Zeppelin IV е обявен за петия най-високо сертифициран албум в САЩ от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка с общо 24 платинени награди.

Впоследствие албумът е преиздаван няколко пъти.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *