ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Левият блок на Мете Фредериксен спечели изборите в Дания

Мете Фредериксен

Левият блок на премиерката в оставка на Дания Мете Фредериксен спечели мнозинство на парламентарните избори, произведени вчера, предадоха световните агенции.

Блокът на Фредериксен получава 87 места в парламента, според пълното преброяване на бюлетините в континенталната част на страната. Към тях трябва да се добавят и 3 места от Гренландия и Фарьорските острови, което означава мнозинство от 90 места в 179-местния парламент.

Като част от левия блок социалдемократите на Фредериксен получават 50 места в парламента, а изразено в проценти това означава 27,5 процента, което е най-доброто партийно представяне за повече от две десетилетия. Този резултат ще даде на Фредериксен възможността да бъде първата, която ще се опита да състави ново правителство.

"Благодаря", написа в профила си в Инстаграм Фредериксен и публикува своя усмихната снимка.  "Много съм щастлива", допълни тя пред журналистите при пристигането си тази вечер със съпруга си в сградата на парламента.

Блокът, обединяващ десницата и крайната десница, събира 72 места плюс едно от Фарьорските острови.

"Резултатите показват, че отново има червено мнозинство в парламента", констатира лидерът на либералната партия "Венстре" Якоб Елеман-Йенсен, която" бележи отстъпление с 10 процентни пункта и губи 19 от притежаваните досега 43 депутатски места.

С 16 места центристката партия на бившия премиер Ларс Льоке Расмусен, наречена "Умерени", също влиза в парламента.

14 места в парламента печели и новосформираната партия на бившата министърка на имиграцията Ингер Сьойберг, наречена "Датски демократи".

Оттук нататък предстои по-късно днес Фредериксен да връчи оставката си на кралица Маргрете Втора, а тя да поиска от нея да състави ново правителство.

Очертават се дълга фаза на преговори, защото Фредериксен вече не иска да е начело на правителство на малцинството, а умножи призивите както към останалите партии в левия блок, така и към центъра и десницата за широка коалиция, преодоляваща традиционните различия.

Фредериксен може да разчита за съставяне на ново правителство на левите сили –  Социалистическата народна партия, съюза "Червени-Зелени" и Социално-Либералната партия. Фредериксен може обаче и да започне преговори с бившия премиер Ларс Льоке Расмусен и новата му партия, която също се беше обявила за коалиция с партиите от мейнстрийма в Дания.

До предсрочните избори се стигна заради така наречената криза с норките. Правителството разпореди избиването на норките като част от мерките за борба с Ковид, но после това решение бе обявено за незаконно. След това една от партиите, подкрепящи правителството на Фредериксен, заплаши, че ще го свали от власт с вот на недоверие, ако тя не свика предсрочни избори, на които да получи потвърждение на доверието на народа в нея след кризата с норките.

Предизборната кампания в Дания бе доминирана от темите за високите енергийни цени, инфлацията, достигнала невиждани от 40 години нива и здравната система. Темата за миграцията не бе много споменавана по време на кампанията. Правителството, чиято цел е да не приема никакви бежанци, работи по прилагане на план в Руанда на кандидати за убежище.

Избирателната активност на вота вчера беше 84,1 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *