ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Лидерите на САЩ и Китай са против използване на ядрени оръжия в Украйна

джо байдън си дзинпин цзинпин

Белият дом съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън по време на среща с китайския президент Си Дзинпин е обсъдил ситуацията в Украйна и двамата лидери са се противопоставили на заплахите за използване или на използване на ядрени оръжия на нейна територия. Това се казва в прессъобщение на сайта на Белия дом.

„Президентът Байдън и Си Дзинпин потвърдиха съгласието си, че ядрена война никога не трябва да се води и не може да бъде спечелена. Те подчертаха своето противопоставяне на използването или заплахата от използване на ядрени оръжия в Украйна“, се казва в изявлението.

По-рано The Wall Street Journal съобщи, че съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън, Джейк Съливан е водил тайни преговори с висши руски служители в продължение на няколко месеца, за да предотврати използването на ядрени оръжия или разширяването на украинския конфликт.

Китайският президент Си Дзинпин посочи условията, които трябва да бъдат изпълнени от международната общност за разрешаване на конфликта в Украйна. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на китайското външно министерство. Според китайския лидер в хода на разрешаването на кризата в Украйна е необходимо „да се избягва пряк конфликт между глобалните сили“. Той също така посочва, че международната общност трябва да има предвид, че разрешаването на кризи като украинския конфликт изисква цялостни решения.

В същото време Си Дзинпин е казал, че трябва да помним, „че във войните и конфликтите няма победители“.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *