ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс (Ройтерс)

Британският външен министър Лиз Тръс бе избрана за лидер на Консервативната партия. Това означава, че тя ще бъде новият премиер на Великобритания, съобщава Би Би Си. Тръс победи бившия министър на финансите Риши Сунак с 21 000 гласа. Във вторник Борис Джонсън трябва официално да връчи оставката си на кралица Елизабет II. След това наследникът му ще бъде извикан в двореца, за да бъде назначен от монарха.

Минути след като беше обявено, че печели, Тръс благодари на Борис Джонсън, че се е изправил срещу руския президент Владимир Путин, за Брексит и за успешната ваксинационна кампания срещу COVID-19.

Въпреки че Сунак получи по-голямо одобрение от депутатите от Консервативната партия в първите кръгове на гласуването, Тръс се радва на по-голяма популярност сред партийните членове, които вземат крайното решение, така че бе фаворит за поста. 

Новият премиер ще требва да решава изключително сериозни проблеми. Освен ценовата криза и инфлацията, ще трябва да се справя и с назряваща криза в здравеопазването и социалните грижи, растящо недоволство от заплащането, изразяващо се вече в стачки, както и с отражението на войната в Украйна във външен план. Тръс ще трябва да търси начини за обединение на Консервативната партия, в която настъпи сериозен разкол по време на управлението на Борис Джонсън.

Лиз Тръс е родена в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учила е в Шотландия, където баща ѝ е изследовател. Когато семейството се премества в Лийдс заради работа, Тръс е на 13 години и има трима по-малки братя. Именно тези години в държавната гимназия в Лийдс новият премиер определя като свой политически извор по време на предизборната кампания. 

Присъединява се към Консервативната партия през 1996 г. Започва партийната си кариера от лондонския район Луишам Дептфорд през 1998 г. Избрана е за съветник в лондонския квартал Гринуич през 2006 г., оттегля се през 2010 г., малко преди края на мандата си. На 4 септември 2012 г. е назначена за парламентарен заместник-държавен секретар по грижите за децата и образованието.

На 15 юли 2014 г. премиерът Камерън извършва помени в кабинета си и назначава Тръс за министър. Тя става Държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони, заместваща Оуен Патерсън. 

На 14 юли 2016 г. Тръс беше назначена за Държавен секретар на правосъдието и Лорд канцлер в първото правителство на Тереза ​​Мей. Тръс стана първата жена, която заема и двете длъжности. Решението за нейното назначаване не бе одобрено от голяма част от партийния актив. На 11 юни 2017 г. Тръс става главен секретар на Министерството на финансите. Част от кабинета е, но не е пълноправен член.

Въпреки че беше поддръжник на кампанията Britain Stronger in Europe за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз на референдума през 2016 г., тя подкрепи Брексит.

След като Тереза Мей подаде оставка през 2019 г., Борис Джонсън стана министър-председател, а Тръс получи повишение в замяна на нейната подкрепа по време на лидерската му кампания. Предполагаше се, че ще бъде назначена за финансов министър, но бе повишена до Държавен секретар по международната търговия на Обединеното кралство. След оставката на Амбър Ръд Тръс беше допълнително назначена и за  министър по въпросите на жените и равенствата. От 2021 г тя е Държавен секретар по въпросите на външните работи, общността и развитието. Беше назначена и за главен преговарящ на правителството с Европейския съюз.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *