ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Лондон вдига данъка на свръхпечалбите на енергийните компании

джереми хънт

Британското правителство увеличава данъка върху свръхпечалбите на компаниите за петрол и природен газ. Това съобщи днес финансовият министър Джеръми Хънт, обявявайки извънредния бюджет, който има за цел да възстанови доверието в икономиката на страната и да укрепи финансите й, предадоха световните агенции. 

Данъкът върху печалбите, които енергийните компании реализират благодарението на поскъпването на енергоносителите, се повишава от 25 процента до 35 процента за периода от януари 2024 г. до март 2028 г., а производителите на електроенергия ще трябва да плащат нов временен налог от 45 процента. 

По думите на Хънт общо данъците ще донесат на хазната 14 млрд. бр. лири догодина. 

Енергийни компании като Би Пи и "Шел" отчитат огромни печалби през последните месеци, след като инвазията на Русия в Украйна тласна нагоре цените на енергията в целия свят. 

Британското правителство е изправено пред натиск да увеличи данъка за петролните и газови компании, за да помогне за подпомагането на милиони британци, които трудно успяват да се справят с нарасналите сметки за енергия. 

Премиерът Риши Сунак, самият той бивш министър на финансите, въведе данъка от 25 процента по-рано тази година, но той бе ограничен до печалбите от добив на британски петрол и газ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *