ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мадрид критикува Париж – не желае газопровод през Пиренеите

MidCat Мидкат газопровод интерконектор пиренеи испания франция

Испанският министър на екологичния преход и демографските въпроси Тереса Рибера Родригес отправи критики към колебливото отношение на Франция към идеята за подновяване на строежа на газопровод през Пиренеите, който беше замразен през 2019 г., информира Ройтерс.

Целта на проекта сега е да бъде изградена трета газова връзка през планинската верига, която да намали зависимостта на европейските страни от руските доставки на синьо гориво. Решението на Русия да спре от утре за 3 дни доставките за Европа  по "Северен поток 1" оказва още по-голям натиск върху европейските страни да се запасят със синьо гориво преди настъпването на зимата и да се подсигурят от нови енергийни проблеми, които може да възникнат поради войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Испания и Португалия разполагат със значителен капацитет за внос на природен газ. На фона на задълбочаването на енергийната криза германският канцлер Олаф Шолц заяви, че ситуацията би се подобрила при наличието на газопровод от Португалия през Испания и Франция до Централна Европа. Управляващите в Париж обаче не приемат тази идея, а предпочитат да бъдат изградени нови терминали за втечнен природен газ. 

По-рано този месец Франция обяви, че изграждането на нови плаващи терминали за втечнен газ в Северна и Източна Европа, специално в Германия, ще бъдат по-бърз и по-евтин начин за осигуряване на синьо гориво, отколкото строежа на нов газопровод.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *