ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Моравецки критикува Берлин за “Северен поток 2”

Матеуш Моравецки

В интервю пред германския вестник "Билд" полският премиер Матеуш Моравецки оцени като "опит за изнудване" спирането на доставките на руски газ за Полша [и България] и каза, че това няма да доведе до нищо.

"Полша е подготвена, построихме терминал за втечнен газ, за да компенсираме недостига. Нашият Балтийски газопровод от Норвегия също е почти готов. Няма да бъдем изнудвани! И няма да плащаме с рубли за руски газ. Русия показва, че нейната икономическа и договорна надеждност е нулева."

Моравецки също така каза, че Варшава ще апелира пред Европейската комисия ЕС да наложи мита от около 35 процента върху руския нефт, газ и въглища. 

"Тези, които спазват ембаргото, ще трябва да плащат за по-скъп втечнен газ или петрол от други източници. Затова е справедливо вносът на руска енергия да стане значително по-скъп."

Полският премиер каза, че очаква от германското правителство три неща: "Оръжия, санкции и финансова подкрепа за Украйна! Оръжия, които могат да се използват веднага, без да е необходимо месеци обучение. Санкции, които влизат в сила незабавно – дори и ако живеем с ограничения в продължение на няколко месеца. Не трябва да се предаваме сега. Говорих за това и с канцлера Шолц".

Във връзка с газопровода "Северен поток 2" Моравецки посочи, че "обратът в германската политика беше закъснял". И подчерта, че решението за "Северен поток 2" беше взето след нахлуването в Крим и Източна Украйна. "Ние, поляците, никога не сме си правили илюзии за последиците от политиката на Кремъл. Казвам: по-добре късно, отколкото никога!"

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *