ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Мъск иска да предложи спътников интернет “Старлинк” на Иран

Излитането на ракетата на Спейс Екс Falcon Heavy през 2018

"Спейс екс" (SpaceX) възнамерява да поиска от американската администрация изключение от санкциите срещу Иран, за да предлага там услугите си за връзка с интернет чрез сателитната си система "Старлинк" (Starlink), заяви в Туитър основателят на авиокосмическата компания Илон Мъск, цитиран от Франс прес. Той каза това в отговор на журналистически въпрос.

Преди това Мъск обяви, че "Старлинк" вече е на разположение на всички континенти, включително на Антарктида, и че компанията планира да пусне до 42 000 сателита, за да предлага широколентов интернет от космоса. 

Научният журналист от ирански произход Ерфан Касрайе реагира на това съобщение, като изтъкна, че ако се предложат тези услуги на Иран, това може наистина да промени нещата за бъдещето на страната. Това предизвика отговора на Мъск.

Услугата "Старлинк", стартирала в края на 2020 г., позволява достъп до интернет в зони със слабо покритие от земните фиксирани и мобилни мрежи чрез закупуване на антена и модем, както и с абонамент, чиито цени са различни за отделните страни. Тя привлече медийното внимание, след като Мъск предостави антени и модеми на украинската армия, за да подобри възможностите й за комуникация във войната, започната от Русия.

"Спейс екс" е разположила близо 3000 сателита "Старлинк" от 2019 г. насам и извършва почти по едно изстрелване седмично със собствените си ракети "Фалкън 9" (Falcon 9), за да ускори разгръщането на сателитната си система.

Иран е обект строги санкции от страна на САЩ след развалянето на ядреното споразумение от 2015 г. от бившия президент Доналд Тръмп.

Сегашният президент Джо Байдън показа, че подкрепя предоговаряне на споразумението, но настояването на Иран да получи гаранции от американската администрация блокира разговорите.

В началото на септември бяха приети нови санкции срещу Иран след доставката на дронове на Русия, както и заради предполагаемото участие на иранското министерство на разузнаването и сигурността в мащабната кибератака, насочена срещу Албания през юли.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *