ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

НАСА избира ракетата Starship на SpaceX за второ кацане на Луната

SpaceX

Ракетата Starship, произведена от SpaceX, ще бъде използвана за второто кацане на Луната по програмата Artemis. Това съобщават от пресслужбата на НАСА.

Този полет на Artemis 4 е планиран за 2027 година. Първоначално на SpaceX беше възложено да построи спускаем модул само за първото кацане с Artemis 3, но сега НАСА, след конкурс, предостави и второто кацане на същата компания. За това възнаграждението по предварително сключения договор беше увеличено с 1.15 млрд. долара. Изискванията към ракетата остават същите – тя трябва да побира най-малко четирима души, да може да се скачи с окололунната станция Gateway, откъдето екипажът да се прехвърли на ракетата, и да има голям полезен товар.

Според програмата Artemis, няколко пилотирани кацания на Луната и изграждането на дългосрочна база трябва да се осъществят през втората половина на 20-те години на този век. Първоначално през миналата година НАСА даде договор за производството на спускаемия модул на SpaceX, който трябваше да го направи на базата на Starship. Това решение обаче предизвика съдебно дело от Blue Origin на  Джеф Безос, който настоя агенцията да преразгледа решението и да избере поне двама победители. Като извънсъдебен компромис НАСА реши да извърши първото пилотирано кацане с помощта на Starship и да избере изпълнителите за останалите на конкурентна основа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *