ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

НАТО е готово да подкрепя Украйна срещу Русия с години

йенс столтенберг

НАТО е готово да продължи подкрепата си за Украйна в борбата й срещу руската инвазия за години напред и да помогне на Киев да направи преход от оръжия от съветско време към модерни западни оръжейни системи, предаде Ройтерс, позовавайки се на изказване на генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Изказването му дойде на фона на предупреждение на Кремъл, че доставките на оръжия от Запада за Украйна, включително на тежко въоръжение, представляват заплаха за сигурността на европейския континент и "провокират нестабилност". "Трябва да сме подготвени в дългосрочен план", каза Столтенберг на младежка среща на високо равнище в Брюксел. "Напълно е възможно тази война да се проточи и да продължи с месеци и години", добави той. Генералният секретар заяви, че Западът ще продължи да оказва максимален натиск срещу руския президент Владимир Путин да прекрати инвазията на Украйна чрез санкции и икономическа, както и военна помощ за Киев. "Съюзниците от НАТО се подготвят да предоставят подкрепа в дългосрочен план и също така да помогнат на Украйна да направи преход от стари оръжия от съветско време към по-модерни оръжия и системи по натовски стандарти, за които ще бъде необходимо и повече обучение", каза Столтенберг.

Исканията на Украйна за тежко въоръжение се засилиха, откакто Москва прехвърли фокуса на офанзивата си в Донбас – източен регион на Украйна с като цяло равен, открит терен, за който се смята, че е по-подходящ за сражения с участието на танкове, отколкото районите в северната част на страната около Киев, където се протекоха голяма част от боевете в началото на конфликта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *