ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Общото събрание на ООН с резолюция за руските репарации за Киев

ООН

Общото събрание на ООН прие резолюция за репарациите, които Русия дължи на Украйна. Снощи, 14 ноември, решението бе взето с мнозинство – 94 държави бяха  "за", 14 – "против", а 73 – гласуваха "въздържали се".

Сред гласувалите против проекторезолюцията бяха Русия, Беларус, Сирия, Иран, Зимбабве, Куба, Еритрея и Китай.

С приетия документ ще се създаде механизъм, с който ще бъдат осигурени компенсации на Украйна за щетите, нанесени й от руската агресия. Резолюцията предвижда създаването на регистър, в който ще се събират доказателствата за вредите, които търпят физически и юридически лица в Украйна, включително и държавни институции.

В текста на Резолюцията е записано, че "Руската федерация трябва да бъде подведена под отговорност за всяко нарушение на международното право в Украйна или срещу Украйна, включително заради нарушаването на Устава на ООН, както и заради всяко потъпкване на международното хуманитарно право и правата на човека".

Според приетия документ Русия, като страна агресор, трябва да понесе правните последици за всички свои действия, включително за вредите, които е нанесла на Украйна.

В решението на Общото събрание на ООН се цитират редица подобни резолюции, приети през 2022 г., осъждащи руската агресия, както и решението на Международния съд от 16 март, с което се издава нареждане Русия да преустанови военните си действия.

Извънредната сесия на Общото събрание на ООН беше свикана по решение на Съвета за сигурност, прието въз основа на резолюцията от 1950 г. „Единство за мир“. Тази процедура позволява да се заобиколи ветото на някои от постоянните членове на Съвета за сигурност, в конкретния случай на Русия.

Украинския премиер Денис Шмихал прие новината, коментирайки, че Украйна е претърпяла колосални разрушения в резултат на военната агресия на Русия и очаква страната му да бъда овъзмездена с блокираните руски активи.

Припомняме, че в отговор на инвазията на Русия срещу Украйна САЩ, Канада, Европейският съюз, Обединеното кралство, Австралия и Япония наложиха няколко пакета санкции срещу Москва. По-специално, САЩ и ЕС замразиха активи на Централната банка на Русия.

Според руския финансов министър Антон Силуанов Русия не може да използва 300 милиарда долара от своите резерви. Олег Устенко, съветник на президента на Украйна, обяви на 15 март, че тези средства ще са запазени за Украйна. Освен това се очаква Киев да получи приходите от продажбата на конфискуваното имущество на така наречения руски елит.

На 5 май председателят на Европейския съвет Шарл Мишел потвърди, че ЕС работи по законова процедура за конфискация на руските активи. „Според мен това е въпрос на справедливост – не само да се замразяват активи, но и да се конфискуват, за да бъдат предоставени за възстановяването на Украйна“, подчерта тогава Шарл Мишел.

На 26 април главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд обяви, че Министерството на правосъдието ще подкрепи всички усилия по прехвърлянето на иззетите руски активи в Украйна. В същото време министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън уточни, че Вашингтон не могат да конфискуват блокираните активи на Централната банка на Руската федерация.

През юли министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска обяви, че ще са необходими около шест месеца за приемането и задействането на механизъм за прехвърлянето на руските активи в Украйна. През септември Малюска уточни, че западните страни са дали устно съгласие за прехвърлянето на замразените руски активи в Украйна – под формата на злато и валута, като единствено остава да приключи процесът по разработването на правен механизъм, с който това действие да бъде извършено по законен начин.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *