ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ООН: Изоставаме с износа на зърно от Украйна

кораб зърно износ

Говорителка на ООН заяви днес, че е необходимо да се направи "много повече", за да се намали изоставането по спoразумението за износ на зърно от Украйна, предаде Ройтерс. 

Исмини Палла, говорителка на ООН за Черноморската инициатива за зърно, посочи, че Украйна, Русия, Турция и ООН са признали за наличието на проблема.

В момента над 150 кораба чакат около Истанбул, за да се придвижат, и тези закъснения може да причинят нарушения във веригата на доставки и при пристанищните операции, каза Палла.

Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. В Истанбул бе установен Съвместен координационен център, който инспектира товарите.  

Украйна обвини Русия, че блокира пълното прилагане на споразумението за износ на зърно и селскостопански продукти от Украйна през Черно море, постигнато през юли с посредничеството на ООН и Турция, съобщи Ройтерс.

"Русия умишлено блокира пълното осъществяване на зърнената инициатива. В резултат (украинските) пристанища през последните няколко дни работят само с 25-30 процента от капацитета си", заяви украинското министерство на инфраструктурата в канала си в "Телеграм".

Украинските власти съобщиха, че в неделя от черноморските пристанища на страната са отплавали седем кораба със зърно за Азия и за Европа.

Сред корабите, които отпътуваха в неделя, е и един, нает от Световната програма по прехраната на ООН и натоварен с 40 хиляди тона пшеница. Той е заминал от Черноморск за Йемен. Украинският президент Володимир Зеленски приветства отплаването на кораба и заяви във видеообръщение: "Много е важно, че днес отплава шестият кораб от наше пристанище с храни, нает в контекста на Световната програма по прехраната на ООН."

"Този кораб пътува за Йемен с пшеница. Етиопия, Йемен и Афганистан – тези три страни вече са получили храни благодарение на нашия износ и програмата по прехраната на ООН", каза украинският президент.

Украйна призовава за подновяване на споразумението, но опасенията дали Русия ще се съгласи за удължаването му след крайния срок 19 ноември се усилиха, след като Русия неколкократно изрази оплаквания от начина на прилагането му. Генадий Гатилов, руският посланик към ООН в Женева, каза миналата седмица пред Ройтерс, че Москва е връчила писмо на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш със списък от оплаквания.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *