ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Оръжейната помощ от Италия за Украйна ще продължи и през 2023 г.

Джорджия Мелони

Новото дясно правителство на Италия издаде указ, с който одобрява доставките на оръжие за Украйна да продължат и през 2023 г., като с това запазва политиката на предишния кабинет, предаде Франс прес.

Указът удължава до 31 декември 2023 г. разрешението за "прехвърляне на военни средства, оборудване и техника на правителствените органи на Украйна", се посочва в комюнике от вчера.

Сега италианският парламент разполага с 60 дни да превърне указа в закон.

След идването си на власт през октомври министър-председателката Джорджа Мелони, водачка на крайнодясната партия "Италиански братя", потвърди подкрепата си за Киев и значението на НАТО. В първата си реч пред парламента тя обеща "да продължи да бъде надежден партньор на НАТО в подкрепата за Украйна".

Предшественикът й на поста Марио Драги беше силен поддръжник на Украйна, но въпросът за доставките на оръжие за Киев предизвика разногласия в Движение "5 звезди", което беше част от управляващата коалиция. Това доведе до разпадането на коалицията и до нови избори, в резултат на които Мелони влезе във властта.

Подробностите за военните доставки на Италия за Украйна представляват поверителна информация, но миналия месец представител на управляващата коалиция каза Ройтерс, че Рим подготвя нова доставка, включваща поисканите от Киев системи за противовъздушна отбрана.

Вчера в. "Република" съобщи, че Италия ще предостави на Украйна четири зенитно-ракетни комплекса "старо поколение" "Аспиде" (Aspide) с по 18 ракети всяка, заедно с радари. Според вестникът доставката може да бъде извършена в края на декември или в началото на януари следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *