ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Поне 50 м от тръбопровода “Северен поток 1” липсват

изтичане газ взривове балтийско море северен поток

Участък от поне 50 метра от пробития балтийски газопровод "Северен поток 1" липсва. Това става ясно от първите разпространени снимки на щетите, съобщи днес шведският в. "Експресен", предаде Ройтерс.

Шведската полиция и прокуратура подозират, че течовете, които се появиха по "Северен поток 1" и "Северен поток 2" на 26 септември, са били причинени от умишлени подводни взривове, и разследват случая като акт на саботаж в голям мащаб.

Видеоматериал на "Експресен", заснет с подводен дрон, управляван дистанционно, показват нагънат метал и зеещ тръбопровод в мътните води на Балтийско море.

Части от тръбопровода изглеждат с прави, остри ръбове, докато други са деформирани, показват кадрите, заснети на дълбочина от около 80 метра.

Видеото датира от вчера, уточни "Експресен". Ройтерс прави уговорката, че не е в състояние е да удостовери, че публикуваното от вестника видео е от "Северен поток 1".

Шведските служби за сигурност казаха този месец, че са иззели материал от мястото, след като приключили разследването си. 

Шведският военноморски флот и полиция отказаха коментар. 

Предварително разследване на щетите по двата газопровода „Северен поток“ в датската част от Балтийско море показва, че течовете са предизвикани от "мощни експлозии", съобщи днес полицията в Копенхаген, предаде Ройтерс.

По-нататъшните разследвания на течовете, регистрирани на 26 септември по тръбопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в изключителната икономическа зона на Дания, ще се провеждат съвместно от полицията в датската столица и националната служба за разузнаване и сигурност.

Изводите от датското разследване изглеждат сходни с тези на шведската прокуратура, която каза, че две други пробойни в тръбопроводите също изглеждат причинени от експлозии и случаят се разследва като акт на мащабен саботаж.

Шведските и датските власти разследват четири теча по тръбопроводите, които свързват Русия с Германия през Балтийско море и се превърнаха в гореща точка в украинската криза.

Датската полиция не каза кога се очаква да приключи разследването.

Световни лидери нарекоха щетите акт на саботаж, а Москва се опитва да прехвърли вината на Запада, намеквайки, че печеливши от станалото са САЩ. Вашингтон отрече всякаква намеса, отбелязва Ройтерс.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *