ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Първа пратка корейски танкове и гаубици пристигнаха в Полша

Президентът на Полша Анджей Дуда и министърът на отбраната са получили първата доставка на танкове и гаубици от Южна Корея. Двамата приветстваха бързото изпълнение на сделката, която двете страни сключиха през лятото предвид войната в съседна Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Дуда и Мариуш Блашчак бяха на полското военно пристанище Гдиня, което се намира на балтийското крайбрежие, по случай пристигането на първите десет танка от типа „Черна пантера К2“ и на 24 гаубици тип „Буря К9“. Сделката със Сеул е на стойност 5,8 милиарда долара.

Те подчертаха, че Южна Корея бързо е отвърнала на нуждата на Полша, която сериозно повиши потенциала си за възпиране и отбрана заради войната на Русия в Украйна.

Длъжностни лица на корейското правителство и на военната индустрия също присъстваха. „Това е бъдещето, това е истинско подсилване на сигурността в Полша“, каза Дуда. „За да спрем агресията, за да спрем врага, е нужно армията да разполага с това модерно оборудване“, добави той.

Очакват се още доставки през 2025 г.

Консервативното правителство във Варшава е в процес на купуване и на корейски изтребители от типа „ФА-50“,  произведени съвместно от „Корея Eъроспейс“ и „Локхийд Мартин“, за около 3 милиарда долара.

Полша търси също и трансфер на технологии, за да може да започне производство на вътрешния пазар.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *