ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Русия може да изиграе Европа с нов газопровод за Китай

газ-газпром

Русия е в заключителния етап на подготовката за сключване на сделка с Китай за строителството на магистралния газопровод "Силата на Сибир – 2", съобщава британският вестник Daily Express. В тази връзка изданието прави извод, че това ще позволи на президента на Русия Владимир Путин да изиграе  Европа, която бави сертификацията на вече построения газопровод "Северен поток – 2".

Позовавайки се на мнението на някои анализатори вестникът стига до извода, че новият газопровод към Китай с експортна  мощност до 50 млрд. куб. м газ годишно ще  даде на Москва нов лост за натиск върху Европа, влошавайки газовата криза на Стария континент. Това, отбелязват от изданието, ще застави Европейския съюз да бъде по-сговорчив с Русия, за да има достъп до по-евтин руски природен газ, чиято цена излетя нагоре няколко пъти през миналата година.

Daily Express не съобщава никакви допълнителни детайли за реализацията на проекта "Силата на Сибир – 2".

За "Силата на Сибир – 2"

По време на преговорите през декември миналата година Путин и председателят на КНР Си Цзинпин са обсъдили проекта за тръбопровода "Силата на Сибир – 2". По-късно като резултат от руско-монголските преговори лидерът на руската държава заяви, че е доволен от това как се развива проектът за строителството на газопровода от Русия към Китай през Монголия, който може да стане продължение на "Силата на Сибир – 2". Путин е отбелязал, че технико-икономическата обосновка на този тръбопровод ще бъде готова в близките седмици.

През пролетта на 2020 година Путин поръча на "Газпром" започне подготовка за реализацията на проекта "Силата на Сибир – 2". Газопроводът ще позволи да се обединят газотранспортните системи на изтока и запада на Русия. Освен това, по тези тръби  компанията ще може да доставя през Монголия в Китай до 50 млрд. куб. м природен газа и да газифицира и други региони на Русия.

Още през януари миналата година председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер съобщи, че компанията е започнала проектно-проучвателни работи. През септември той също така  отбеляза, че разработването на проекта за газопровода "Силата на Сибир – 2" ще позволи да се осъществят експортни доставки на природен газ от Западен Сибир, както на Запад, така и на Изток. Според плановете, продължението на "Силата на Сибир – 2" ще стане газопроводът "Съюз Изток", който ще премине през територията на Монголия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *