ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Русия ускорява евакуацията на Херсон, очаква нападение

война в украйна руско украинска война руски сили военни

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да увеличават количеството на техниката, струпана на подстъпите към Херсонска област, като на линията на съприкосновение вече има няколко десетки хиляди военни, предаде ТАСС, цитирайки заместник-ръководителя на назначената от Москва администрация на областта Кирил Стремоусов.

"Няколко десетки хиляди [военни] се намират на подстъпите към Херсонска област, както и значително количество военна техника. Имаме информация, че се струпва техника. Контингентът на ВСУ се състои от наборни войници. Това, всъщност, беше последната вълна на мобилизация, която изобщо е възможна днес в Украйна", уточни Стремоусов.

Заместник-ръководителят на Херсонска област добави също, че регионалните власти са готови да обявят прехвърлянето на жителите от десния бряг на река Днепър за евакуация, за да се ускорят процесите и да се предотвратят жертвите.

По-рано ръководителят на назначената от Москва администрация на Херсонска област Владимир Салдо обяви, че цивилното население от десния бряг на областта ще бъде евакуирано на левия бряг на река Днепър поради опасността от наводнения, ако украинските военни нанесат удар по водноелектрическата централа "Каховка". Той каза също (цитиран от ТАСС), че "Украйна струпва огромни сили в направленията Николаев и Кривой Рог". По негови думи решението за прехвърляне на жителите е продиктувано и от "създаването на мащабни отбранителни укрепления, за да може да бъде отблъснато всяко нападение".

В своя публикация в "Телеграм", Стремоусов заяви, че украинските сили "скоро ще започнат офанзива срещу град Херсон". "Моля ви да приемете думите ми сериозно и да приемете, че те означават: възможно най-бърза евакуация", призова той, цитиран Ройтерс.

Областните власти вече са разпратили на жителите есемеси, в които им препоръчват спешно да се евакуират поради заплаха от украински обстрели.

Владимир Салдо каза, че вероятно около 50 000 – 60 000 души ще бъдат евакуирани в Русия и на левия бряг на Днепър, като очакванията са евакуацията да приключи за около седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *