ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

САЩ обявиха още 1,1 млрд. долара военна помощ за Украйна

американска ракетна система за залпов огън химарс himars сащ

САЩ ще отпуснат допълнително 1,1 милиарда долара за Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дроновете, които Русия използва срещу украинските сили, съобщи днес администрацията на президента Джо Байдън, цитирана от АП.

Този пакет е осигурен по т.нар. Инициатива за съдействие за сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative), която финансира договори за закупуване на оръжия и оборудване. Така откакто Байдън е станал президент, американската военна помощ за Украйна вече възлиза на близо 17 милиарда долара.

Вестта за новата военна помощ идва по време, когато Русия се готви да анексира още части от Украйна след "референдуми" из окупираните територии. Киев и Западът заклеймиха тези допитвания като незаконни и фалшиви.

"Няма да спрем да подкрепяме Украйна и ще продължим до стоим зад украинския народ колкото е необходимо и да им оказваме военна помощ, от която те се нуждаят, за да се защитят", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Пакетът от 1,1 милиарда долара включва финансирането на покупка на 18 установки "Хаймарс" и боеприпаси за тях, както и 12 системи "Титан" за борба с дронове. Освен това Украйна ще придобие около 300 бойни коли, десетки камиони и влекачи за транспортиране на тежко оборудване, различни видове радари, комуникационно и разузнавателно оборудване и средства за лична защита. Включени са също апаратури за откриване на експлозиви и оборудване за поддръжка и обучение.

По обичайните процедури доставката на такива оръжия от САЩ за Украйна би се проточила година или две. Но администрацията използва авторитета на Пентагона за по-бързо доставяне, посочи АП. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *