ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

„Шамар за Меган Маркъл“: кой ще получи бижутата на Елизабет II

кралица елизабет втора

Кралица Елизабет II притежаваше една от най-големите и скъпи колекции бижута в света. Кой ще получи прочутите кралски брошки, огърлици и тиари след смъртта й – това е една очаквана новина.

Според Vanity Fair колекцията от бижута на Елизабет II датира от управлението на кралица Виктория през 1800 г., която започва да колекционира бижута с разширяването на Британската империя. След Виктория, кралица Мери продължи да допълва колекцията си, събирайки екстравагантни предмети от пътуванията си по света, както и създавайки връзки с бижутери и световни лидери. Много от бижутата на Мери преминаха на нейната внучка, бъдещата кралица на Великобритания Елизабет II.

Бижутата, носени от кралица Елизабет II, са разделени в две категории

короната и частната колекция на монарха. Първите бяха в доверителното управление на Елизабет, вторите бяха закупени от самата кралица или получени като наследство или като подарък.

Според Business Insider, след смъртта на Елизабет II, голяма част от колекцията отиде заедно с титлата при най-големия й син Чарлз. Някои от бижутата, включително церемониални бижута, ще бъдат изложени на публичен показ в Лондонската кула. Очаква се частната колекция на Елизабет II да бъде предоставена на членове на семейство Уиндзор.

„Вероятно тя е искала да дари предмети от личната си колекция на своите близки. Основната част ще отиде при Чарлз и Камила, а след това при Кейт и Уилям“, предположи кралският експерт Джош Роум в интервю за New York Post.

Според него Елизабет II може да завещае част от бижутата на тези членове на семейството, които вече са ги носили. Например, диамантената тиара Cartier Halo, която е собственост на британската корона и която Кейт Мидълтън носеше на сватбата си с принц Уилям, може да отиде при принцесата на Уелс.

„Въпреки това, едно нещо си струва да се отбележи. Ако членовете на кралското семейство получат бижута по завещание, те

ще трябва да платят данък върху наследството, който е 40% от цената.

Като се има предвид стойността на някои от тях, би било в най-добрия интерес на семейството да запази тези предмети като част от колекцията Crown и да ги „заема“ за специални поводи“, обясни Джош Рим.

Главният редактор на списание Majesty Ингрид Сюърд смята, че Елизабет II е имала планове кой ще получи бижутата след смъртта ѝ. „Сигурен съм, че всичко е било организирано и подредено от кралицата преди време. Вярвам, че личните бижута на Нейно Величество ще бъдат прехвърлени на различни членове на семейството, но лъвският пай ще отиде при принцесата на Уелс, като бъдеща кралица“, споделя Ингрид Сюард. Някои предмети, според Сюърд, ще останат на разположение на съпругата на управляващия монарх – в този случай Камила Паркър-Боулс. „Тя ще се нуждае от голяма колекция, за да подкрепи новата си конституционна роля“, уточнява тя.

Кралският биограф Кати Никъл допълва, че всички бижута на Елизабет II ще бъдат разпределени между членовете на семейството според йерархията. „Съпругата на кралицата наистина получава първия избор от бижутата на кралицата. След нея – принцеса Катрин от Уелс. Херцогинята на Съсекс, сигурна съм, че в един момент ще получи някакви бижута, но тя е много по-нисък ранг “, каза Кейти Никол.

В същото време източник на OK Magazine твърди, че през лятото на тази година Елизабет II е направила някои

промени в завещанието си, които биха могли да бъдат „шокираща изненада“ за нейните наследници.

„Тя се съсредоточи върху любимите си неща и кой от наследниците какво заслужава. Вероятният получател на колекцията от 300 бройки ще бъде Кейт Мидълтън, тъй като тя очевидно беше фаворитката на кралицата. Но Камила, въпреки титлата, може да не получи нищо от личната колекция на Елизабет. Разбира се, кралицата никога не е казвала това, но това е една от причините Камила да се обиди на Кейт “, казва вътрешният човек.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *