ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шанхайският “Дисниленд” затвори посетителите си заради COVID

Шанхай Дисни

Шанхайският "Дисниленд" се превърна в най-новото и атрактивно място, което затвори вратите си в резултат на стриктната политика на Китай срещу COVID-19, предаде Би Би Си.

Управата на парка буквално заключи посетителите си вътре и им съобщи, че няма да ги пусне да излязат, докато не представят отрицателен COVID-тест. 

Освен "Дисниленд" околните райони – като търговската улица, също бяха внезапно затворени малко след 11:30 местно време (3:30 GMT). Това изявление от страна на парка идва на фона на 10 случая на заразили се, за които бе съобщено в събота (29 октомври), информират от Би Би Си.

Противоречивата политика на Китай за нулев брой заразени с COVID-19 вече причини многократни блокирания на милиони хора, понякога и на необичайни места.

При внезапните акции със затварянията на немалко клиенти им се наложи да избягат от магазините – включително от клона на шведския мебелен гигант Ikea в Шанхай. Имаше случаи, когато служители панически напускаха работните си места, в опит да избегнат затварянето им в капан.

Има и нещо положително в клопката на "Шанхай Дисниленд". Тези, които ще останат затворени в парка заради положителен COVID-тест,  ще могат да използват атракционите, защото, както определят себе си от увеселителното градче – това е най-щастливото място на Земята, което трябва да радва хората въпреки всички обстоятелства.

Има публикувани видеоклипове в китайския сайт за социални медии Weibo, на които се виждат хора, втурващи се към входовете на парка след разпространеното съобщение. Но ги очаква разочарование –  те са вече заключени.

Правителството на Шанхай публикува съобщение в китайската социална мрежа WeChat, че всеки, който е посетил парка от четвъртък насам, трябва да представи три отрицателни резултата от COVID-теста в три последователни дни.

Не е посочена дата кога увеселителният парк отново ще отвори врати. От "Дисниленд" съобщават,  че билетите ще бъдат валидни шест месеца от закупуването им. А ако посетителите поискат, сумите за билетите им ще бъдат възстановявани. Спешното затваряне идва само два дни, след като паркът започна да работи с намален капацитет, за да се съобрази с COVID-мерките.

Това не е първият път, когато Шанхайският "Дисниленд" неочаквано затваря. Миналата година през месец ноември 30 000 души бяха хванати в капан, след като властите наредиха всички да бъдат тествани като част от проследяване на контактни на заразените. Почти три години, откакто в Китай съобщиха за първия си случай на коронавирус, властите в Пекин продължават да налагат резки и крайни мерки в опит да спрат всяко предаване на вируса.

Милиони хора в Китай са под 200 различни режима на затваряне към 24 октомври, тъй като страната с 1.45 милиарда население постоянно регистрира повече от 1000 нови случая на COVID-19 на ден. На фона на други огнища по света тези числа са относително малки.

Въпреки това, по-рано този месец китайският президент Си Дзинпин сигнализира, че няма да има облекчаване на политиката за така наречения нулев COVID – която има за цел да унищожи всички огнища. Той обяви, че това е "война на хората за спиране на разпространението на вируса". Настояването на китайското правителство гражданите му да се съобразяват с все по-непопулярната политика се дължи на факта, че икономиката продължава да търпи удари в резултат на пандемията. Китайският БВП спадна с 2.6% през второто тримесечие на 2022 г. спрямо първото за тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *