ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Скандинавието подкрепя членството в НАТО на Швеция и Финландия

магдалена андершон андерсон сана марин

Скандинавските членки на НАТО дадоха пълната си подкрепа за перспективата и последните две страни от региона да се присъединят към алианса. Това стана на мини среща на върха между петте страни и Индия, предаде ДПА.

"Решението е единствено и само ваше. Но бъдете сигурни: ако решите да се присъедините, имате пълната подкрепа на Дания", каза датският премиер Мете Фредериксен. Изявлението й като цяло отразяваше общата нагласа по време на събитието.

Дания, Исландия и Норвегия отдавна членуват в отбранителния алианс, но не и Финландия и Швеция, които запазиха неутралитета, който те така много ценят и поддържат още от времето на Студената война. Руската инвазия в Украйна и редовните нарушения на въздушното пространство от руските сили наклониха везните и сега и в двете страни има голямо мнозинство, което подкрепя членството в НАТО.

"Ще направим всичко възможно да осигурим бърз и безпроблемен процес на присъединяване", увери норвежкият министър-председател Юнас Гар Стьоре. Той отбеляза, че "никой не трябва да принуждава тези страни, нито да ги лишава от каквото и да било право".

И Финландия, и Швеция редовно се координират с НАТО и участват в някои от ученията на алианса. Русия се обяви категорично против официалното присъединяване на тези страни към пакта.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *