ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съдът: Не може да има нов референдум за независимост на Шотландия

великобритания върховен съд

Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство няма правомощията да организира нов референдум за независимост без съгласието на британското правителство. Решението е неуспех за кампанията на шотландските власти за отделяне от Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес.

Върховният съд постанови, че шотландският парламент "няма право на законодателни инициативи, свързани с организирането на референдум за независимост".

Председателят на съда Робърт Рийд каза, че петимата членове на съда са приели решението с единодушие.

Полуавтономното шотландско правителство иска да организира референдум през октомври догодина с въпроса "Трябва ли Шотландия да бъде независима държава?".

Консервативното правителство в Лондон отказва да одобри произвеждането на допитването с довода, че въпросът е бил уреден през 2014 г., когато шотландците отхвърлиха независимостта с 55 срещу 45 процента.

Подкрепящото независимостта правителство в Единбург иска това решение да бъде преразгледано. Като довод в поддръжка на тезата си то привежда и факта, че на референдума за членството на Великобритания в ЕС мнозинството шотландци са гласували "за" оставането в съюза, което според шотландския кабинет създава изцяло нова политическа ситуация.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън казва, че разполага с демократичен мандат от шотландския народ да организира нов референдум за отделяне от Обединеното кралство, произтичащ от мнозинството, което имат привържениците на независимостта в шотландския парламент.

Същия довод изтъкна и главният юрисконсулт на шотландското правителство Дороти Бейн на изслушванията по делото във Върховния съд миналия месец. Тя посочи тогава, че референдумът ще има консултативен, а не правно обвързващ характер, но добави, че ако шотландците подкрепят независимостта, това ще бъде силен аргумент в подкрепа на отделянето на Шотландия.

Колегата й в британското правителство Джеймс Ийди застъпи пред съда тезата, че право да организира референдум има единствено парламентът в Лондон, защото въпросът е от "изключително важно значение за цялото Обединено кралство", а не само за Шотландия.

Проучванията на общественото мнение сочат, че шотландците са разделени поравно в мнението си за независимостта – но и че мнозинството от избирателите не искат скоро да има нов референдум.

По-късно днес привържениците на независимостта възнамеряват да се съберат на митинги пред сградата на парламента в Единбург и на други места.

Шотландия и Англия се намират в политическа уния от 1707 г. От 1999 г. Шотландия има свой парламент и правителство и има право да води самостоятелна политика в области като здравеопазването и образованието. В компетенциите на централното британско правителство са отбраната и фискалната политика.

Стърджън заяви, че ако правителството й загуби делото за референдума пред Върховния съд, ще превърне следващите парламентарни избори във Великобритания във фактически плебисцит за прекратяването на тривековния политически съюз с Англия, но не уточни какво има предвид.

В коментар на днешното съдебно решение първият министър на Шотландия заяви, че е разочарована от него, и добави, че то само засилва доводите в подкрепа на независимостта, предаде Ройтерс.

"Макар и да съм разочарована от решението на Върховния съд, ще се съобразя с него – то на практика не създава ново законодателство, а само тълкува съществуващото", написа Стърджън в Туитър. "Подобно законодателство, което не позволява на Шотландия да избере бъдещето си без съгласието на Уестминстър, само и единствено развенчава мита, че Великобритания съществува на основата на доброволно сътрудничество, и дава нов аргумент в полза на независимостта."

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *