ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съветът за сигурност на ООН прие първата резолюция за Украйна

оон сграда централа седалище ню йорк

Съветът за сигурност на ООН е успял да приеме първата си резолюция за Украйна, предаде Би Би Си. В нея обаче никъде не се използват думите "война", "конфликт" или "инвазия". Вместо това се "изразява дълбока загриженост относно поддържането на мира и сигурността на Украйна". Документът е в подкрепа на усилията на генералния секретар Антониу Гутериш в търсенето на мирно решение за 10-седмичния "спор". 

Русия, която разполага с право на вето в съвета, възпрепятства всички предишни предложения за приемане на резолюция за Украйна, отбелязва Би Би Си.

"Войната в Украйна подлага цялото население на страната на страдания, които човек не може и да си представи“, заяви постоянният представител на Норвегия в ООН Мона Юл. Съветът за сигурност призовава и двете страни да прекратят огъня. "На заседанието конкретизирахме всички сфери за превантивна дипломация, включително и с участието на Съвета за сигурност. И сме доволни, че вече виждаме първите резултати от нашата работа", заяви постоянният представител на Мексико в ООН Хуан Рамон де ла Фуенте.

Снощи от обсадения металургичен комбинат „Азовстал“ в Мариупол бяха изведени още 50 цивилни. Украйна и Русия размениха и военнопленници.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *