ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Тръс е готова с план за незабавни действия за енергийната криза

Лиз Тръс (Ройтерс)

Британската външна министърка в оставка Елизабет Тръс пише в материал, публикуван във в. "Дейли телеграф", че ако утре спечели изборите за лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания, тя ще представи план за незабавни действия за изход от енергийната криза още през първата седмица от встъпването си в длъжност. 

"Трябва да вземем трудни решения, с които да гарантираме, че няма да изпадаме в подобно положение всяка есен и всяка зима", заявява Тръс и допълва, че предприемането на отделни мерки за временно спасяване на икономическата ситуация не е приемлив за нея вариант.  

Друга мярка, която тя възнамерява да предприеме, ако спечели лидерския пост, е назначаването на съвет от "икономисти на световно ниво", които да помагат на правителството да изгради ясна представа за това накъде върви световната икономика.

В коментар по темата "Дейли телеграф" отбелязва, че съставянето на подобен екип би се възприело като ранен сигнал за многократно обявяваните от нея намерения, че ще се бори с "ортодоксалния подход" на министерството на финансите, който, по думите ѝ, е довел до увеличаването на данъците и до прекалено голямо парично предлагане.

В края на август британският държавен регулатор на пазара на газ и електроенергия "Офджем" съобщи, цитиран от Ройтерс, че от октомври цената на енергията за потребителите във Великобритания ще се повиши с 80,06 процента.

При подобно повишение средната годишна сметка на домакинствата за енергия ще скочи от 1971 паунда до 3549 паунда (4205,54 евро), като това ще засегне 24 милиона домакинства в Англия, Шотландия и Уелс, отбеляза тогава агенцията.  

Великобритания ще се сдобие с нов премиер идната седмица и това ще е или досегашната министърка на външните работи Лиз Тръс, или досегашният министър на финансите Риши Сунак, предаде Ройтерс. Ето как ще протече смяната във властта.

Утре, на 5 септември, в 11,30 по Гринуич, ще бъде обявен резултатът от гласуването за нов лидер на Консервативната партия. Гласува членската маса на партията по пощата. Новият лидер става и нов премиер на мястото на  Борис Джонсън.

След обявяването на резултатите, във вторник, на 6 септември, традицията ще бъде нарушена и вместо в Бъкингамския дворец, британската кралица Елизабет Втора ще приеме и назначи за премиер новия лидер на Консерваторите в замъка Балморал в Шотландия. Това се налага поради нейни епизодични проблеми с придвижването, заради които тя няма да пътува до Лондон.

Преди това обаче се очаква Джонсън да направи изявление пред "Даунинг стрийт 10", а после той също ще пътува до Шотландия, за да връчи оставката си на кралицата, което ще стане по обед. След това новият консервативен лидер ще има среща с кралицата, която ще поиска от него да състави кабинет. После новоназначеният премиер ще се върне обратно в Лондон, за да произнесе реч пред "Даунинг стрийт 10" и да обяви след това състава на кабинета си. 

Първото заседание на новото правителство ще бъде в сряда. После новият премиер ще отиде в Камарата на общините за първи парламентарен контрол.

През властването на кралица Елизабет Втора са се сменили 14 премиери, припомня Ройтерс.

Същевременно днес бивш съветник на Джонсън – Едуард Листър, който беше началник на персонала на "Даунинг стрийт 10" в периода 2020-2021 г. заяви пред телевизия "Скай нюз", че Джонсън не бива да бъде отписван от политическия живот, предаде Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *