ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Украинският посланик нарече Шолц “обиден лебервурст”

Олаф Шолц (Ройтерс)

Украинският посланик в Берлин Андрий Мелник разкритикува отказа на федералния канцлер Олаф Шолц да пътува до Киев. "Да се правиш на обиден лебервурст не звучи много държавнически", присмя се украинският посланик пред ДПА. "Става въпрос за най-бруталната война за унищожение след нападението на нацистите срещу Украйна, а не за детска градина", е казал Мелник.

Шолц каза по ZDF в понеделник вечерта, че недопускането на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер в Украйна ще попречи на неговото пътуване. Щайнмайер искаше да отиде в Киев с държавните глави на Полша, Латвия, Естония и Литва в средата на април, но желанието му бе отхвърлено от Киев.

Не може една страна да предоставя толкова много военна и финансова помощ и чиито гаранции за сигурност са необходими за Украйна в бъдеще, както казвате, но президентът й да не може да дойде, каза Шолц за ZDF.

Мелник отговори, че украинският президент Владимир Зеленски все пак ще се радва да приеме Шолц в Киев. Но посланикът каза още: "Това, което Украйна би очаквала много повече от всякакви символични посещения, е правителството на светофара бързо да приложи предложението на Бундестага за доставка на тежки въоръжения и да изпълни обещанията, дадени до момента.

Германското правителство e решило да достави на Украйна самоходни артилерийски установки PzH 2000, съобщи междувременно вестник "Велт" днес.

Става дума за седем самоходни артилерийски установки. По-рано Холандия обеща на Киев пет гаубици от същия модел. Съобщава се, че обучението на украинските военни за използване на инсталациите ще се проведе в Германия.

Според изданието правителството и ведомството на федералния канцлер са взели решение противно на съветите на представители на Бундесвера. Те са посочили, че само 40 от наличните 119 единици от този модел са готови за използване и са необходими за Бундесвера.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *