ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Управляващите социалисти спечелиха изборите в Португалия

португалия коронавирус

Управляващата Социалистическа партия (СП) изглежда ще спечели днешните предсрочни парламентарни избори в Португалия, сочат екзитполове и предварителните резултати, което предизвика ликуване в предизборния щаб на премиера Антониу Коща, предадоха световните агенции.

Резултатите, идващи на фона на по-висока от очакваната избирателна активност, въпреки пандемията, са изненада, след като СП беше изгубила по-голяма част от преднината си според последните социологически проучвания, и може да послужи като сигнал, че Португалия ще има стабилно правителство, обратно на предварителните очакванията, посочва Ройтерс.

Когато телевизиите показаха първите прогнозни резултати, сочещи, че СП печели между 37 и 42,5 процента от гласовете, с голяма преднина пред Социалдемократическата партия (СДП) , оглавявана от Руи Риу, получаваща между 26,7 и 35 процента, привържениците на социалистите в партийната централа започнаха да скандират: "Победа, победа!".

Министерството на държавната модернизация и публичната администрация съобщи, че при преброени 52 процента от бюлетините СП води с 43,26 процента от гласовете пред СДП с 31,63 процента, а крайнодясната партия "Шега!" ( "Стига!"), оглавявана от Андре Вентура, се нарежда на трето място със 7,49 процента от гласовете, отбелязва ТАСС. На четвърто място се нарежда умерената партия "Либерална инициатива", посочва Ройтерс.

По този начин СП не получава абсолютно мнозинство в парламента, за да може безпрепятствено да сформира правителство, което означава, че след изборите може да започнат преговори между различни политически сили за създаване на управляващо мнозинство. За да си осигури мнозинство от 116 депутати Коща може да потърси подкрепата на две по-малки партии с екологична насоченост – ПАН и "Ливре",

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *