ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

В Украйна изграждат центрове с ток и отопление за нуждаещите се

украйна херсон електричество (АП)

Украинското правителство обеща да създаде подслони, които да предоставят отопление и вода за нуждаещите се хора. Това става на фона на задаващата се сурова зима и неспирните руски удари, опустошили енергийната инфраструктура на Украйна, предаде Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че ще бъдат изградени специални „центрове на непобедимостта“ в страната, които ще предоставят електричество, отопление, вода, интернет, мобилни телефонни връзки и лекарства – безплатно и денонощно.

„Ако отново бъдат извършени масирани руски удари и е ясно, че електричеството няма да бъде възстановено за часове, „центровете на непобедимостта“ ще влязат в действие с всички важни услуги“, заяви той в снощното си видеообръщение.

По думите му вече са създадени над 4000 центъра и се планират още. „Сигурен съм, че като си помагаме взаимно, ще можем да изкараме тази зима заедно“, каза Зеленски.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че предстои тежка зима за украинската столица заради щетите, нанесени на енергийната инфраструктура на Украйна от руските удари.

„Това е най-лошата зима от Втората световна война“, каза той в интервю за германския в. „Билд“.

По думите му Киев трябва да е готов за „най-лошия сценарий“, включващ значителни спирания на тока при ниски температури, при което част от населението може да се наложи да бъде евакуирано. „Но ние не искаме да се стига дотам“, заяви Кличко.

Той обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да прогони хората от Киев с атаки срещу гражданската инфраструктура.

„Путин иска да тероризира хората, да ги накара да мръзнат, да нямат осветление“, да оказва натиск върху Зеленски, каза Кличко. „Но това няма да се случи. Моето впечатление е, че хората само ще станат по-гневни, по-решителни. Ние няма да умрем или да избягаме, както иска Путин“, заяви кметът на украинската столица.

В резултат на масираните нападения на руските войски срещу енергийната инфраструктура в Украйна практически няма невредими топло- и водноелектрически централи, съобщи вчера ръководителят на компанията оператор на украинската енергийна мрежа "Укренерго" Володимир Кудрицки, цитиран от агенция Укринформ.

След атаката срещу енергийната ни система на 15 ноември в Украйна на практика не останаха невредими топло- и водноелектрически централи. За да добиете представа за мащаба на тези атаки, фактически всички ТЕЦ и ВЕЦ, ако говорим за големите централи, бяха повредени от ракетни удари, каза той на брифинг.

Освен това почни не останаха неповредени възлови подстанции на "Укренерго", допълни Кудрицки и добави, че на практика всички важни подстанции са били поразени по няколко пъти. "Размерът на щетите е колосален", подчерта той.

Въпреки това по думите на Кудрицки благодарение на ремонтни дейности от събота насам системата е била стабилизирана, отбелязва ДПА. Сега спирането на тока се извършва основно по график и почти няма спешни спирания.

Русия нахлу в Украйна преди почти девет месеца. След значителни неуспехи на фронта Москва започна да провежда целенасочени атаки срещу енергийната мрежа на страната, припомня ДПА.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *