ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Видодо: Светът няма да върви напред, ако не спре войната

Джоко Видодо Джо Байдън г-20

Председателят на срещата на лидерите от Г-20, индонезийският президент Джоко Видодо призова днес за единство по време на тазгодишното издание на форума и каза, че блокът не трябва да позволи на света да изпадне в още една студена война, а конфликтът трябва да завърши, предаде Ройтерс.

Ако войната не завърши, ще бъде трудно светът да върви напред, каза Видодо, без да споменава изрично войната в Украйна в речта си на откриването на форума.

Той каза, че конфликтът се отразява много силно върху доставките на продоволствие и енергийни източници. Светът се изправя пред поредица от кризи, които изострят съперничествата, допълни Видодо.

Срещата на Г-20 трябва да успее и не може да се провали, а Индонезия работи за сближаването на големите различия между държавите, каза още индонезийският президент и добави, че същият дух трябва да бъде показан от страните участнички, а сътрудничеството е необходимо повече от всякога, за да се спаси светът.

В проектодекларация на лидерите на държавите с водещи икономики от Г-20, с която Ройтерс се е запознал днес, се казва, че повечето от тях осъждат остро войната в Украйна и подчертават, че тя прави световната икономика още по-уязвима.

Има и други възгледи и различни оценки на ситуацията и санкциите, е записано в проектодокумента, чието съдържание е било потвърдено от европейски дипломат.

Документът от 16 страници трябва да бъде одобрен от членовете на Г-20. Дневният ред на форума, от който се очакваше да се съсредоточи върху световната икономика, е засенчен от руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Като признаваме, че Г-20 не е форумът за разрешаване на проблеми със сигурността, приемаме също, че проблемите на сигурността  може да имат значителни последици за глобалната икономика, посочва проектодекларацията. 

Там е записано също, че централните банки на държавите от Г-20 наблюдават инфлационния натиск и съобразяват с него монетарната си политика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *