ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

За Германия иранските власти са на грешната страна на историята

Аналена Бербок

Германският министър на външните работи Аналена Бербок отправи остри критики към иранското ръководство. Причината е заради жестокото потушаване на протестите по повод смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана заради неспазване на ислямските правила на обличане.

Министър Бербок заявява в интервю за „Билд ам зонтаг“, че всеки, който бие жени и момичета по улиците, отвлича хора, които искат единствено да живеят свободно, а той произволно ги арестува и ги осъжда на смърт, е от грешната страна на историята.

Външният министър на Германия предупреждава и че Европейският съюз ще наложи забрана за влизане на лицата, отговорни за потушаването на протестите в Иран, и ще замрази активите им в блока.

Протестите в Иран, провокирани от смъртта на Амини, продължават вече четвърта седмица, а по преценки на наблюдатели гражданското неподчинение нараства все повече и повече, въпреки че срещу протестиращите се прилагат кръвопролитни репресии. Сред протестиращите по улиците на Иран се чуват оглушителни призиви за самоопределение.

По непотвърдена информация има множество ранени и десетки убити.

До този момент не е ясно каква е причината за смъртта на Амини – официалната позиция на властите е, че тя е починала от сърдечна недостатъчност, а според протестиращите – заради полицейската бруталност.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *