ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Най-дългият мост в Европа е “Вашку да Гама”

"Вашку да Гама" е пътен мост, пресичащ естуара на река Тежу между Сакавен (предградие на португалската столица) и Алкушети, непосредствено на север от столицата на Португалия Лисабон.

Тахо е най-дългата река на Пиренейския полуостров, с обща дължина 1007 километра. Тя извира в близост до испанския град Теруел на 1595 метра надморска височина и се влива в Атлантическия океан на територията на Португалия през естуара (дълбоко фуниеобразно устие на река, което се влива в океан или море) Мар да Паля.

Мостът е стоманобетонен и включва два дълги виадукта и главен отвор, който има вантова конструкция и дължина 420 метра. Общата дължина на моста е 17 185 метра, което го прави най-дългия в Европа. Ширината на пътната конструкция е 30 метра, като по нея преминават шест пътни ленти с разрешена скорост на движение 120 км в час.

Строителството на моста продължава три години и е завършен през 1998 година във връзка с Всемирното изложение в Лисабон и носи името на португалския мореплавател Вашку да Гама – откривател на морския път до Индия. С това се отбелязва 500- годишнината от откриването на морския път от Европа до азиатската държава.

Мостът е проектиран така, че да устои на ветрове със скорост над 250 км в час, както и на земетресения четири пъти по-силни от най-силното, което е разтърсвало Лисабон. Прогнозите са съоръжението да издържи 120 години.

До построяването на моста Вашку да Гама първото място се държи от Йоланд или Йоландбрун – мост, свързващ едноименния остров Йоланд с основната част на Швеция. Разположен е в протока Калмарсунд в Балтийско море. Със своите 6072 метра е сред най-дългите в Европа. Считан е и за най-дългия мост, изцяло разположен в Швеция, тъй като мостът Йоресунд включва част, разположена в Дания.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *