ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

32 са проектите от област Смолян по Плана за възстановяване и устойчивост

пари

От област Смолян са подадени 32 проектни предложения за изпълнение на инвестиции по първата процедура за „Технологична модернизация“ от Плана за възстановяване и устойчивост на обща стойност над 18 млн. лева. По данни предоставени от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ програмата приключи с подадени над 2500 проектни предложения от цялата страна за почти 1 млрд. лева. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев във връзка с активността на бизнеса от областта по плана.

„До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от плана за „Технологична модернизация“, обяви министърът. Вече е завършила първата фаза на оценката на всички подадени проектни предложения и към финалната фаза продължават над 2000 от тях.

В област Смолян общият брой на сключени договори по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за периода 2014-2020 г. е 48 за над 25 млн. лева. Основно са подкрепени сектори „Архитектурни и инженерни дейности; технически изпитвания и анализи“, „Производство на химични продукти“ и „Производство на облекло“.

Само по процедурата за „Енергийна ефективност“ в помощ на малките и средни предприятия са сключени 12 договора за над 1 млн. лв. с фирми от областта. По мярката за преодоляване на последствията от COVID-19 са сключени 367 договора на обща стойност над 8 млн. лева.

Подкрепените предприятия в областта, по линия на Българска банка за развитие (ББР), са 53 за близо 18 млн. лв. предимно в сектори „Преработваща промишленост“, „Селско, горско и рибно стопанство“ и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети“.

До края на годината Министерството на иновациите и растежа работи по четири процедури по ПВУ. Първата – „Технологична модернизация“, вече е затворена за кандидатстване. Направена е оценка на всички подадени проектни предложения и към финалната фаза продължават над 2000 от тях. Втората – за „ИКТ решения и киберсигурност“, е на стойност 30.6 млн. лв. и по нея ще може да се кандидатства до 19 декември. Подадените проекти вече са над 4000.

На 18 ноември  Главната дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа обяви за обществено обсъждане третата поред процедура по Плана – „Подкрепа за иновативни МСП, отличени с Печат за високи постижения“. Мярката е с бюджет 118 млн. лв. и е насочена  към компании, които са кандидатствали по европейските програми „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“, но не са получили финансиране.

Скоро ще бъде обявена за обществено обсъждане и четвъртата процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“, която е с бюджет от 200 млн. лв. и се очаква огромен интерес към нея.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *