ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

„Агрия груп“ купува производителя на биоетанол „Алмагест“

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)

Варненският „Агрия груп холдинг“ АД ще осъществи концентрация чрез придобиване на контрол върху "Алмагест" АД, съобщават от Комисията за защита на конкуренцията. Кандидат-купувачът ще придобие 100% от капитала на фирмата, която е лидер в производството на биоетанол – дехидратиран етилов алкохол, който може да бъде използван като заместител на бензиновото гориво в двигателите с вътрешно горене.

Инвестицията в придобиването на акциите от капитала на “Алмагест“ предпоставя потенциал за пазарно присъствие на „Агрия Груп Холдинг“ на пазара на възобновяеми енергийни източници (биоетанол), денатуриран етанол и DDGS (Distilled Dried Grains with Solubles). 

“Алмагест“ развива дейност в областта на съхранението, преработката на зърнени култури (царевица и пшеница) за производство на биоетанол, ползван като заместител на бензиновото гориво в двигателите с вътрешно горене и за хранително-вкусовата промишленост и в областта на търговията със зърнени култури и произведен от тях етанол.

"Алмагест“ осъществява основната си дейност чрез производственото предприятие на дружеството, намиращо се в с. Веринско, община Ихтиман, и включва производството и търговията с етанол, сух спиртоварен остатък, царевично олио, въглероден диоксид. 

"Агрия Груп Холдинг" развива дейността си в Североизточна България. В структурата си обединява компании, които са специализирани в агропроизводство, търговия със зърнени и маслодайни култури, съхранение, преработка, транспорт и логистика на земеделски продукти, възобновяема енергия. Компанията преработва маслодайни култури – слънчогледово семе, и търгува с готова продукция (готово и рафинирано слънчогледово олио) и субпродукти (пелети от слънчогледова люспа и слънчогледов шрот).

Съгласно уведомлението от кандидат-купувача се очаква операцията да окаже въздействие върху съответните продуктово-географски пазари в страната. Придобиващата контрол група („Агрия груп холдинг“ и контролираните от нея предприятия) оперира на пазара на зърнени култури, който е вертикално разположен по верига пазар на придобиваното предприятие „Алмагест“, като продуктите (пшеница и царевица) на този пазар се явяват стоки за придобиващата група и суровина за придобиваната група.

Искането е КЗК да извърши оценка на концентрацията и да се произнесе с решение. В тази връзка всяко трето заинтересовано лице може да представи информация или да изрази своето писмено становище относно сделката и въздействието, което тя може да окаже върху ефективната конкуренция на съответния пазар в страната.  

Съобщението е изготвено от уведомителя "Агрия груп холдинг", като КЗК си запазва правото да се произнесе с окончателно решение след извършването на цялостна оценка на нотифицираната сделка, уточняват от регулатора.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *