ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Александър Николов: На 1 октомври цената на газа може да падне с 11%

Александър Николов

Технологичното изпълнение и строителната част на интерконектора с Гърция са довършени и са сертифицирани от гръцкия регулатор. Това заяви пред БНТ бившият министър на енергетиката Александър Николов. "Когато мине документалната част, на 1 октомври цялото количество азерски газ трябва да бъде на договорената цена. Добрата новина е, че ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените за българския потребител трябва да паднат значително. Ако вземем текущи пазарни условия – с около 11%", добави той.

На въпрос колко газ има в страната бившият министър отговори, че тази информация трябва да се предоставя от текущите дружества под държавен контрол и от настоящия кабинет. Николов посочи, че е имало възможност за доставки на 80-85% от необходимите количества газ до края на зимния период – с доставките от Азербайджан и карго корабите. "Газ имаше. И сега сигурно има, но на каква цена – този отговор доколкото разбрах, е много странен. Аз не разбрах някой говори ли с "Газпром", не говори ли, вдигат ли им телефона, не им ли вдигат", коментира той.

Ексминистърът подчерта, че никой от екипа на предишното правителство или от назначеното от тях ръководство на "Булгаргаз" не си е позволил да коментира евентуалното арбитражно дело на "Газпром" срещу България. "Как един човек ще си позволи а коментира потенциално дело, без да е запознат с договора. как ще си позволи да се изказва във вреда на собствената си държава", попита той.

По думите му трансформацията на "Топлофикация" София тече от 2003 г. насам и докато дружеството не започне да си плаща на "Булгаргаз", доставчикът няма да има достатъчно средства да покрива собствените си задължения.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *