ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Алексиев: Разумно е да се забрани износът на дизелово гориво

Парламент Христо Алексиев

За мен като служебен вицепремиер, отговарящ за икономическите политики, е разумно да се забрани износът на дизелово гориво, за да бъде защитен на първо място интересът на българските граждани." Това заяви по време на парламентарния блицконтрол служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта Христо Алексиев. Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев поиска информация за това докъде са стигнали разговорите на страната ни с Европейската комисия по темата за износа на петролни продукти, произведени от руски нефт. Вицепремиерът посочи, че подобна стъпка – на забрана на износа, е предприела Сърбия, а темата е част от комуникацията на страната ни с Европейската комисия. И допълни, че възможността за забрана на експорта трябва да е валидна за продукцията, която не може да се пласира на българския пазар.

"Санкционният регламент няма изрична забрана за износ на нефтопродукти с произход от руски суров петрол", посочи Алексиев. И припомни, че дерогацията за суров петрол е дадена на България, за да може страната ни да задоволи нуждите на своите граждани. "Потреблението на горива в България годишно е 3 млн. тона, от които 2,5 млн. тона е дизелово гориво", уточни той. "Освен това количество дизелово гориво, необходимо за вътрешното потребление, се произвеждат и други деривати или съпътстващи продукти. Някои от тях нямат реализация в България. Ако някои от тях не бъдат освободени за износ, складовете на рафинерията ще се запълнят за 14 дни, тя ще трябва да спре работа. Ако рафинерията спре работа, България ще трябва да внася горива от други страни", предупреди транспортният министър. И добави, че ако това може да доведе до поскъпването на горивата. Вицепремиерът увери, че всички разговори, които представители на служебния кабинет са провели с ръководството на "Лукойл", са били с цел защита на интересите на българските граждани. 

Преди дни Европейската комисия категорично заяви, че не е променила становището си за това как България може да прилага отстъпката от санкциите на Европейския съюз, наложени срещу вноса на руски петрол. България се ползва от специална отстъпка от санкциите срещу вноса на руски петрол заради географското си положение. Преди близо месец говорителят на Европейската комисия Даниел Фери обяви, че България няма да може да препродава руския петрол на други страни, за чийто внос по море е получила дерогация. Страната ни е изключение от ембаргото заради специфичното ѝ географско положение. И ще може да се възползва от изключението за ограничен период от време – до края на 2024-та година. Фери изтъкна, че целта на дерогацията е България да бъде снабдена с петрол, а не да го препродава на други страни членки или трети държави. Служебното правителството обаче е на мнение, че експортът не би трябвало да бъде ограничен, тъй като става въпрос за нефтопродуктите, произведени от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", а не за суровия петрол. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *