ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

ББР пие студена вода за 300 млн. лева

Българска банка за развитие - ББР

Скандалите, свързани с предишното управление на Българската банка за развитие (ББР) не могат да утихнат близо втора година. С разплитането на кълбото от зависимости и раболепното обслужване на приближените до превзетата до май 2021 г. държава, "Банкеръ" се занимава доста отдавна. За съжаление съмненията относно "ликвидността" на раздадените многомилионни кредити, които изразихме преди година и половина, си се оказаха най-чиста… истина.

Новината, че около 300 млн. лв. от големите кредити няма да бъдат върнати, беше съобщена преди няколко дни от изпълнителния директор на Българската банка за развитие Цанко Арабаджиев. В прав текст той заяви, че финансовата институция ще олекне с огромната сума, защото фирмите – получателки на евтините милионни заеми, са взели парите без да предоставят почти никакви  обезпечения.

За пореден път

класацията на неизрядните платци

беше оглавена от фирма, близка до доверения съратник на Ахмед Доган – Румен Гайтански (Вълка). Става дума за "Роудуей кънстракшън", чийто необслужен дълг е на стойност 150 млн. лева. И няма как в този случай да очакваме друг развой на събитията, защото VIP-клиентът е старателно скрит зад "куха фирма" (както я определи самият Арабаджиев), а обезпечението е едва… една десета от заема, т. е. – 15-20 млн. лева. С други думи, дори да впрегне всички свои налични ресурси, държавата няма как и откъде да си върне тези пари.

Тук е моментът да припомним и още нещо. Още през септември миналата година, в публикацията си "ББР впрегната в "почетно" обслужване на съратника на Доган", "Банкеръ" съобщи, че картината около тази "златна промоция" е могла да бъде разкрита още при вглеждането във финансовия отчет на компанията за 2020-а. Където черно на бяло си пише, че дружеството е приключило първата пандемична година със загуба в размер на 8.9 млн. лв, от които над 6 млн.лв. са формирани от разходи за лихви по огромния кредит.

С други думи, картината на предстоящото развитие на събитията е доста безперспективна: най-вероятно дружеството кредитор ще тръгне по добре утъпкания път към несъстоятелността, която гарантира, че този 150-милионен кредит така и ще си остане – невърнат.

Но тъй като у нас подобни новини минават и заминават, а на отговорните  за

насилственото "обладаване" на държавни финанси  

лица никога не им се случва нищо съществено, ще продължим да припомняме схемите, по които са правени далаверите. Не за друго, а защото може по някаква дивна случайност прокуратурата също да се поинтересува от тях…

В този случай схемата е от проста по-проста. Фирмата длъжник на ББР – "Роудуей кънстракшън" АД, е била продадена на личния адвокат на Гайтански Иван Георгиев срещу скромните 100 лева. Това се случва въпреки кредита от 150 млн. лв., отпуснат на АД-то по времето, когато държавната банка се управляваше от Стоян Мавродиев. Целта на огромния кредит е "аргументиран", че  с тези пари ще бъде купена фирмата "Пътстройинженеринг" АД, регистрирана в кърджалийското село Груево.

На 17 юни 2019 г. "Роудуей кънстракшън" подписва договора за кредит с държавната финансова институция и купува кърджалийската фирма. Ако се съди по списъка на акционерите в Търговския регистър, парите заминават по сметките на мажоритарния собственик на "Пътстройинженеринг"АД. До 7 май 2019 г. това е "Био майнинг" АД, от което Румен Гайтански притежава скромните… 99.6 процента. Или казано с думи прости,

Вълка прибира тези 150 млн. лв., а длъжник на банката остава "Роудуей кънстракшън" АД.

Усвояването на милионите обаче не се е оказало достатъчно. Оказва се, че през март 2021 г. – малко преди смяната на караула във властта, специален анекс гарантира на кредитополучателя "Роудуей кънстракшън" няколко  допълнителни облекчения. Очевидно не е могло те да бъдат легитимирани като COVID-помощ, защото реално това дружество не понася никакви щети от пандемията. Тъкмо обратното – през 2020 г. оборотите му скачат с над 10 млн. лв. и достигат близо 25 милиона. Затова се търси друга формула за "подпомагане" на този  любимец на банката – решението е кредитът да бъде преструктуриран, но в същото време мениджмънтът на Българската банка за развитие  е трябвало да начисли обезценки върху него.

И тук стигаме до още едно доказателство, че избрани клиенти на държавната финансова институция са се сдобили със статут, гарантиращ им… почетно обслужване.

Според въпросният анекс към договора на „Роудуей кънстракшън" АД.,

вноските по големия заем от 148.5 млн. лв. за периода юли-декември 2021 г. се разсрочват

и стават дължими от… януари 2022 г. нататък.

Отделно от това, отложените лихви за периода 20 април – 20 декември ще се плащат като равни добавки към лихвата от 20 януари 2022 година.

И накрая – като за капак – плащанията по по-малкия заем от 1.5 млн. лв. също са разсрочени, но – явно от кумува срама – за по-кратък период.

Сега се оказва, че въпреки всички предоставени му екстри, адвокатът на Вълка все още хич не си дава зор да плаща. Също толкова "лежерно"  го раздава и държавното обвинение, нищо че то бе сезирано за случилото се в банката още преди година и половина.

Както тогава обяви новият й изпълнителен директор Арабаджиев, сигналът към държавното обвинение е бил за "корупция, безстопанственост и отчайващо управление", при които всички контролни механизми на банката са били изключени. А както разбираме сега, резултатът от тези "усилия" на предишното ръководство са гарантирали на държавната банка обща загуба в размер на близо 300 млн. лева.

Пито, но неплатено…

Кои ще се окажат доказано другите големи неизрядни платци, можем отново да прогнозираме, защото списъкът на богопомазаните фирми кредитополучателки е все още пред очите ни. А те – случайно или не – в повечето случаи са свързани с фирмените обръчи на ДПС!

Кредити с размер над 140 млн. лв. – "Слънчев ден" АД, "Благоевград- БТ" АД и "Роудуей кънстракшън" АД;

Кредити с размер над 115 млн. лв. – "Маркет инвестмънт" АД ("Техномаркет") и"Интернешънъл инвестмънтс" ЕАД;

Кредити с размер над 60 млн. лв. – "Параходство БМФ" АД, "Транспект" АД и "Инса Ойл" ЕООД.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *