ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Броят на интермодалните влакове с Турция ще се увеличи

вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Република Турция Адил Караисмаилоглу.

България и Турция предприеха много сериозни мерки за облекчаване на тежкотоварния трафик през граничните пунктове. Тези усилия ще продължат, но ще се търсят и алтернативи, свързани с железопътния и водния транспорт на стоки и товари. Целта е броят на опериращите интермодални влака да се увеличи от 7 до 22. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след среща с министъра на транспорта и инфраструктурата на Турция Адил Караисмаилоглу.

До 2-3 месеца ще приключи изграждането на две нови ленти за хладилни камиони при пункта Капитан Андреево, което също ще облекчи преминаването, каза вицепремиерът.

„След Ковид кризата и възстановяването на световната икономика, както и в резултат на войната в Украйна, всички товарни и логистични потоци се насочиха по направлението в нашия регион. В тази връзка, с турския ми колега се обединихме, че трябва да работим много по-сериозно за развитие на алтернативите, свързани с железопътния и водния транспорт“, коментира вицепремиерът. По думите му, за десетте месеца на тази година в митниците на Капитан Андреево и Лесово са обработени над 100 00 товарни автомобила повече спрямо същия период на миналата година.

Двамата министри обсъдиха  възможността за откриване на нов железопътен граничен пункт между България и Турция по линията Ямбол – Лесово – турска граница. „В областта на интермодалните превози вече имаме голям напредък – около 60-70 000 камиона от терминала в Пловдив са преминали към Турция от началото на годината“, посочи Христо Алексиев.

Българската държава положи усилия за облекчаване режима на преминаване на граничните пунктове в последните няколко месеца, което беше отбелязано от преговарящите от съседна Турция.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *