ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

БТПП настоява за промяна в договорите за доставка на природен газ

Терминал за природен газ

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) изразява категорична позиция срещу прилаганите от страна на „Булгаргаз“ ЕАД санкциониращи действия спрямо крайни потребители на природен газ. Тя е против приложението на клаузата „вземи или плати“ (take-or-pay). Пренасянето на клаузата огледално от неизпълнявания договор на държавното предприятие с „Газпром Експорт“ ООО в договорите с българските клиенти е дискриминационна мярка, насочена към българските малки и средни предприятия.

Множество подобни предприятия – клиенти на обществения доставчик, чийто основен предмет е доставка на природен газ, в качеството на крайни снабдители на природен газ и автомобилни газозарядни станции на метан за моторно гориво, са с преустановени договори от своите крайни клиенти.  

„Булгаргаз“ ЕАД, позовавайки се на действащия договор от 2021 г., отказва да приеме и предоговори отлагане на заявените договори. Клиентите им не могат да ги реализират, но са задължени да ги платят, което ги поставя в безспорна кризисна ситуация.

Ако „Булгаргаз“ ЕАД има подкрепата на българското правителство по казуса, при това с получаване на целеви кредит за преодоляване на безпорната криза, санкционираните МСП са поставени в перспективата на фалити.

БТПП настоява Министерството на енергетиката и „БЕХ“ ЕАД, в качеството си на принципал на обществения доставчик, да не пренасят тежестта от кризата към българския бизнес. Те настояват двете институции да препоръчат на „Булгаргаз“ ЕАД да отпадне точката за заявяване и отчитане на газа от договорите за доставката му за 2021 – 2022 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *