ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

“Булгаргаз” предлага газът да поевтинее с 45% през ноември

Природен газ

"Булгаргаз" предлага природният газ да поевтинее с 45% през ноември. Новата цена ще е с 65% по-ниска спрямо септември. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Деница Златева на заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране. Газовият доставчик вероятно ще предложи цената на мегаватчас да е под 130 лева, въпреки че предварителните разчети бяха за 166 лева за мегаватчас. Окончателното предложение ще бъде внесено на 1 ноември.

Като мотив за поевтиняването от дружеството посочиха изключително конкурентните цени, получени на открит търг, организиран от "Булгаргаз", както и на възможността да бъдат доставени пълните количества азерски газ по договорена цена през интерконектора с Гърция. Освен запазване на слотове за втечнен газ на гръцкия терминал Ревитуса, доставчикът участва на търгове за терминали в Италия и Турция, за да се осигурят доставките за 2023 година. Газохранилището в Чирен е запълнено 88%, като към 1 ноември се очаква то да бъде запълнено до 90 на сто от обема си. "Два са компонентите. Първият е свързан с проведените търгове за доставка на втечнен газ за ноември и получените добри оферти. Отстъпките са между 38 и 50%. Дължи се и на спада в индекса", каза Златева. 

Според председателя на КЕВР Иван Иванов цената се доближава до прогнозната годишна тарифа. ''Отпада необходимостта от повишаване на цената за топлинната енергия", посочи той. "Ако цената е 130 лева, това ще е най-ниската цена от март досега", изтъкна шефът на енергийния регулатор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *