ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България и Румъния изградиха аварийно-спасителни центрове по р. Дунав

драгираща техника драга Дунав

Между България и Румъния вече работят аварийно-спасителни центрове по река Дунав. Те са резултат от успешното приключване на проекта „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“ – Danube Safety Net. Той е съвместен за администрациите на България и Румъния като водещ партньор е Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Проектът Danube Safety Net е пример за ефективно сътрудничество, насочено към постигането на по-високо ниво на транспортна безопасност, както и осъществяване на националните и европейски приоритети в областта на вътрешните водни пътища. По него са изградени Аварийно-спасителни центрове в България и Румъния. Те ще подпомагат ИА „Морска администрация“ и Румънската морска администрация в изпълнение на техните отговорности, осигурявайки необходимите информационни ресурси, техническа готовност и оборудване.

Основната цел на проект Danube Safety Net е да повиши нивото на транспортната безопасност по протежението на общия българо-румънски участък от река Дунав. 

Разработен е и План за действие за провеждане на съвместни операции по търсене и спасяване на двете партниращи си институции, в общия българо-румънски участък на реката. Той включва ясно установени правила, принципи, срокове, условия, правомощия и методи за реакция на всеки от партньорите. В рамките на проекта е доставено и необходимото оборудване на двете морски администрации.

Обсъдени са и бъдещи съвместни действия, както и възможностите пред двете морски администрация за осигуряването на по-добра плавателност и безопасност по реката, която е важна европейска плавателна артерия и е част от основния транс-европейски транспортен коридор Рейнско-Дунавски.

Проектът „Повишаване на транспортната безопасност в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез подобряване реакцията при бедствени ситуации посредством трансгранично сътрудничество“ с акроним Danube Safety Net, се изпълнява по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 година. Основната му цел е да повиши нивото на транспортната безопасност по протежението на общия българо-румънски участък от река Дунав. Общият бюджет на проекта е 5 699 612 евро, от които 85% се предоставят от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите 15% са национално съфинансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *