ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

България не купува руски втечнен газ

Газовият терминал на о-в Ревитуса

България не е получила руски втечнен газ. Това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на изслушването му в парламента. Той отговори на въпрос от депутата от парламентарната група на "Демократична България" Ивайло Мирчев дали страната ни в момента получава газ от Русия от танкера с втечнен природен газ "Велики Новгород", който е на "Газпром". От информационната система на "Булгартрансгаз", се вижда, че в България има голям внос на газ. Единственият танкер, който се разтоварва в момента на терминала за втечнен газ в Ревитуса, е руският, добави народният представител.

Според министър Росен Христов, газът, който страната ни получава, е от танкер, който е бил разтоварен на гръцкия терминал преди няколко седмици. „Това стана в мое присъствие на терминала. Танкерът беше от Норвегия", заяви Росен Христов.

Компаниите, с които България търгува, трябва да доказват със сертификат за произхода на природния газ и той да не бъде руски, уточни министър Христов. Но заедно с това обърна внимание, че няма химичен път, който да доказва произхода на молекулите газ.

България няма възможност да "вземе" цял танкер и да го изконсумира в рамките на няколко дни или да складира в газовото хранилище. Всички покупки на втечнен газ се извършват чрез т.нар. "суап" сделки,  т.е. някой взема газа от танкера наведнъж и прави равномерно подаване през целия месец според нашите нужди.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *